Въпреки, че кметът на Симитли забрани провеждането на митинг, около 1000 души, водени от председателя на инициативния комитет Марин Бистрин и кметовете на Разлог и Банско Красимир Герчев и Георги Икономов, успяха да излязат на Е-79 въпреки полицейския кордон и блокираха пътя, предаде БГНЕС.

Митингът им бе под наслов "Стига сте ни лъгали. Искаме развитие на Пиринския край". Хората настояват за втора кабинкова линия край Банско.

Те обясниха, че протестът им не е политически, а са лъгани от последните 3 правителства.

Протестиращите искат правителството в рамките на 10 дни да завърши започнатата процедура по промяна на сега действащия план за управление на Пирин, което ще даде възможност за изграждане на втора кабина в ски зона Банско.

Сегашният план не позволява ново строителство в планината.

Те искат да се приеме предложението на Община Разлог за реализация на проект "Кулиното" и развитие на ски зона Добринище, всички те обединени в Pirin Circle.

Според тях само така ще бъдат разкрити нови работни места, ще се повиши жизненият стандарт на местните жители и младите хора няма да напускат родните си места.

Кметът на Банско коментира пред БНР тази сутрин, че преди повече от две месеца вицепремиерът Даниела Бобева е обещала да има действия съвсем скоро по проектите, които ще развият района. 

По думите му реакция все още няма, а зимният сезон предстои и пред лифтовете пак ще има опашки от туристи.

"Очакваме отговор, някой да ни каже какво точно ще се случи. Дали ще се направи работна група, която да обсъди предложенията, но да даде някакъв ход, дали ще се премине към актуализацията на Плана за управление, ще приключи ли до 2015 г. разширението на ски зоната на Добринище и Банско", коментира Георги Икономов и призна, че за 10 дни нищо не може да се случи, но "трябват действия".

Протести заради забавеното доизграждането на ски зоната в района имаше и  миналата година.

През септември министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че планът за управление на природен парк "Пирин" ще бъде актуализиран.

"Разчитах, че ще има нов план за управление, но ще се върнем на варианта актуализация на съвременния план. Не съм привърженик на темата актуализация, но новият план се забави твърде много", обясни тя.

Малко преди това тя обясни, че няма смисъл да се прави изменение на плана, при положение, че ще се изготвя нов цялостен за 10 г.

Желанието на община Банско за промяна в действащия план за управление на Пирин предизвика недоволството на много екологични организации в страната, които организираха протести в защита на природата и против разширяването на ски зоната и изграждането на нови съоръжения и писти в парк Пирин.