Петима дущи са пострадали при пожар тази нощ в Банско. Трима от тях са транспортирани в Института за спешна помощ "Пирогов".
Причина за пожара, възникнал към 01.00 часа в съседство с открит склад за въглища на изхода на града, е експлодирала газова бутилка, предаде БГНЕС.

Вижте снимки от мястото >>>

Пожарът е тръгнал от залепени една за друга три къщи. Горяла е най-лявата, от страната на която се намира открит склад за въглища. Пострадалите са живеели в горялата най-североизточна част на къщата.

Пред къщата има и два изгорели автомобила. Според БНР е гръмнала газова бутилка в единия от автомобилите.

Петимата пострадали са мъже на възраст между 23 и 43 години.

"Няма опасност за живота на пострадалите при пожара в Банско", каза директорът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" главен инспектор Георги Пармаков, цитиран от "Фокус".

Трима от пострадалите са транспортирани в Института за спешна помощ „Пирогов” с изгаряния, като единият от тях е огнеборец, а останалите са доброволци, които са се включили в гасенето на пожара.

Те са настанени в реанимация, съобщиха от "Пирогов", цитирани от БНР. По-тежко е състоянието на двама от мъжете. Те са с около 20% изгаряния по главата и крайниците. Третият мъж е с 3% изгаряния по главата.

Двама са постъпили в болницата в Разлог, като единият от тях е прегледан и освободен. Настаненият пожарникар в лечебното заведение е с контузно-порезни рани и е оставен за наблюдение.

По думите на Пармаков, пожарът е възникнал около 1 часа след полунощ. Горял е дървен навес в складова база за въглища, в която се е помещавал офис. Пред сградата са били паркирани два автомобила. Единият от тях е бил с газова инсталация, която е гръмнала при пожара.

Между 00.40 и 01.20 часа са били подадени 6 сигнала за огъня. Причините за пожара все още се установяват.

Семейство пострада в Шуменско

79-годишен мъж и 74-годишната му съпруга пострадаха при експлозия, вследствие изтичане на газ пропан-бутан и загазоване в шуменското село Тимарево, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

В 17.50 часа вчера в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Шумен е получен сигнал, че в къща в село Тимарево е възникнала експлозия след изтичане на газ пропан-бутан и загазоване.

Мъжът е настанен в шуменската болница с обгаряния по ръцете, а съпругата му е транспортирана във варненско лечебно заведение. Тя е с около 50% изгаряния и е в критично състояние.

Нанесени незначителни щети, като са унищожени дограма и домашно имущество. По първоначални данни експлозията е възникнала при опит на жената да запали газовия уред.