България ще изпрати подбран национален отбор на Световното първенство по транжиране в американския град Сакраменто, Калифорния, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Участниците в представителния ни тим ще бъдат селектирани чрез специален конкурс, който ще се проведе на 11-ти и 12-ти октомври в Сливен под звучното име „Майстор месар“. Желаещите да представят България на Световното първенство ще премерят сили в бързото и качествено обезкостяването на говеждо, свинско, агнешко и пилешко месо. За допълнителни точки ще трябва да демонстрират и уменията си в приготвянето на наденица, кюфтенца или кебапчета по тяхна рецепта, както и идея за атрактивен продукт от месо или кулинарен аламинут.

Състезанието „Майстор месар“ се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България. То ще се проведе в рамките на традиционното Национално изложение по животновъдство, с партньор Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“. Целта му е да популяризира вкусното българско месо и професиите „обезкоствач/транжор“ и „кулинар“.

Събитието в „града на 100-те войводи“ ще поведе ценителите на традиционните качествени български продукти от месо към многобройните щандове на малки и средни месопреработвателни предприятия от цялата страна, демонстрации и дегустации. Шеф-готвач и ученици от професионалната гимназия по хотелиарство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" – Сливен ще приготвят кулинарни заготовки от обезкостеното месо, а утвърдени майстори ще показват как се приготвя качествен суджук и луканка.

Специално жури ще избере измежду всички предложения „Най-оригиналния и вкусен кулинарен продукт“.