Георги Пеев, който е единственият българин с трансплантирани сърце и бъбрек, изкачи връх Мусала в името на донорството и спасяването на човешки живот. Вече 6 години той живее с чуждо сърце. А призивът му от върха беше споделен многократно в социалните мрежи. За стръмния път нагоре в битката за живот.

Георги Пеев е единственият българин в това състояние. "Реших в деня, в който трябваше да се състезавам в моята дисциплина. Направих си плакат, защото ми омръзна по телевизора да говорят неща, които не разбират. Моята история е изключително показателна как на млад здрав човек може да му се случи такова нещо. След прекарана лятна вирусна инфекция получих бъбречна недостатъчност, а съответно и сърдечна. За която не знаех", сподели днес пред NOVA младият мъж. Донор за бъбречната трансплантация на Георги щяла да бъде майка му, но лекарите установили и проблем със сърцето.

По думите му осъществяването на трансплантация на сърце е голям късмет в България. Много хора не я дочакват. "Трябва спешно да се реформира този сектор в здравеопазването. За съжаление не виждам как. От 2013 година са се сменили 8 здравни министъра. За каква целенасочена политика можем да говорим?", попита риторично Георги Пеев.

Според него българите са съпричастни хора и много биха желали да станат донори.

Георги Пеев и съпругата му Анна Ненова - Пеева

Снимка: Фейсбук

Вижте и архивните снимки на Иван Григоров след трансплантацията на Георги Пеев, които са от 2 септември 1913 г.

2 септември 2013 г. след успешните трансплантации

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

2 септември 2013 г. след успешните трансплантации

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg