Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Велизар Шаламанов след дискусията "Рискове и стратегически избори пред България", организирана от Европейския съвет за външна политика, предаде БТА.

В края на миналата седмица той съобщи, че българи се сражават на страната на групировката, цитирайки данни, които страната ни получила от съюзнически държави. Тогава министърът не даде подробности, но заяви, че рискът остава голям и България трябва да подобрява своите способности за противодействие на заплахи.

"Каквото можех да кажа, съм го казал, оттук нататък е въпрос на институционален подход, който е на ниво Съвет по сигурността, не на ниво министър на отбраната. Всяка информация, която аз знам, се докладва по съответния ред и тя е докладвана", заяви днес Шаламанов, който вече поиска свикването на съвета

Попитан дали съществува непосредствена заплаха за сигурността на страната, "при положение, че българи участват в "Ислямска държава", министърът отговори, че е необходима сериозна оценка на този въпрос и добави, че не може да каже повече към момента.

Шаламанов коментира още, че България повече от 25 г. не е имала сериозна програма за превъоръжаване. По думите му има остра необходимост от цялостна програма с добро управление и финансиране, както и подкрепа от българската индустрия и наука. На въпрос дали това се налага заради Русия и "Ислямска държава", Шаламанов отговори отрицателно.

Междувременно служебният премиер Георги Близнашки заяви, че към този момент службите по сигурност не са подавали данни към него за българи джихадисти, ще изчака данните от Шаламанов и тогава ще се произнесе по въпроса.

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани, съобщи bTV като се позовава на вече закрития джихадистки форум „Ханейн”. В него има снимка на младеж, за когото се твърди, че е загинал в Южен Вазиристан.
Снимката е с текст „Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан”.
Той е загинал преди година след атака с дрон.
Според арабиста Владимир Чуков най-вероятно той е бил в обкръжението на някой от следените лидери.

Страните членки на ООН бяха задължени да попречат на своите граждани да се включват в екстремистки организации като "Ислямска държава". В противен случай те са заплашени от санкции. Около 12 000 чужденци от най-малко 74 страни (около 3000 от Европа) са пътували в Сирия и Ирак, за да се сражават там на страната на екстремистки групировки, бяха данните към онзи момент.

Деца имитират обезглавяване

Сдружението "Дружба-Родина" алармира за разпространен в интернет клип, в който деца от ромския квартал в Пазарджик имитират обезглавяване на свой връстник с цялата символика на "Ислямска държава", предаде БНР. Действието в клипа се развива в джамия.

"В клипа не се чува никакъв текст. Едно участие на деца в обезглавяване - това е достатъчно, без всякакъв текст, да бъде предмет на едно много сериозно обществено обсъждане за това как се случва, кой го организира и какви са последствията", коментира Петко Колев от сдружението.

„Дружба Родина“ възнамерява да внесе сигнала в ДАНС и да поиска становище от Главното мюфтийство.