Това стана на извънредно заседание под председателството на президента на САЩ Барак Обама, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Страните се задължават да попречат на своите граждани да се включват в екстремистки организации като "Ислямска държава". В противен случай те са заплашени от санкции.
Около 12 000 чужденци от най-малко 74 страни (около 3000 от Европа) са пътували в Сирия и Ирак, за да се сражават там на страната на екстремистки групировки.

Резолюцията получи подкрепата на всички страни членки на Съвета за сигурност. На заседанието присъстваха още няколко държавни и правителствени ръководители. Всички страни освен Русия и Китай са били представени на равнище държавни или правителствени ръководители. 

Съветът за сигурност препоръчва на страните членки на ООН да събират и анализират данни за пътуванията на заподозрените в тероризъм, без при това да нарушава международното право.

В приетият документ се осъжда свързаният с насилие екстремизъм и се призовават всички чуждестранни терористи да сложат оръжие, да прекратят терористичните си атентати и участието си във въоръжени конфликти.

Резолюцията призовава и за укрепване на международното и регионално сътрудничество между страните членки, включително на двустранна основа, с цел да се предотвратяват пътуванията на чуждестранни бойци.

Мерките трябва да включват ефективен граничен контрол и контрол над издаването на документи за самоличност и за пътуване. На страните се препоръчва и да извършват оценка на рисковете и проверка на пътуващите, която да се основава на факти, без да прибягват до съставянето на модели на личността, основаващи се на стереотипи, основаващи се на забранената от международното право дискриминация.

Резолюцията изисква от страните членки на ООН и да гарантират, че националните им закони предвиждат тежки наказателни санкции за чуждите джихадисти и отговорните за вербуването и финансирането им, предаде Ройтерс.

"Резолюциите трябва да бъдат последвани от конкретни ангажименти", подчерта Обама.

"Догодина всички трябва да сме готови да обявим конкретните стъпки, които сме предприели за противодействие на екстремистките идеологии в нашите собствени страни", добави американският президент. 

Ердоган: Светът не прави достатъчно

Пред Общото събрание на ООН турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна играе водеща роля в борбата с тероризма, но не получава помощ от останалия свят.

"Ние можем да спрем този поток от чуждестранни бойци само ако нашите приятели и партньори, които очакват нашето сътрудничество, на свой ред покажат сътрудничество", заяви Ердоган.

"Това не е борба, която трябва да води само Турция", добави той.

Ердоган обвини ООН, че не се е задействала за спирането на сирийската гражданска война, при която загинаха над 200 хиляди души, нито за спирането на войната в Газа това лято, при която загинаха на 2000 души.