Два златни, два сребърни и един бронзов медал завоюваха българските ученици от националния ни отбор на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се състоя в Пекин, Китай, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Златни медали са спечелили Георги Александров от 12-и клас на Софийската математическа гимназия (СМГ) и Стефан Иванов от 12-и клас на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас. Сребърни медали са завоювали Владимира Иринчева от 12-и клас на ПЧМГ София и Петър Димитров от 12-и клас на Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София. Бронзовият медал е заслужил Денислав Георгиев - ученик в 12-и клас на СМГ.

Тази година българските ученици са се съревновавали на олимпиадата в Китай с над 250 състезатели от 50 държави в силна конкуренция.

Ръководители на българския ученически отбор са Никола Каравасилев от Физическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски" и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН. Те са определили като отлично представянето на отбора, което е най-доброто на наши ученици до сега на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.