Девет сигнала за около година и половина е изпратила Община Своге до различни институции проблемите места по пътя Своге - София да бъдат отстранени. Имаме сигнал и за конкретния участък (където катастрофира автобуса), констативен протокол с АПИ и КАТ-Своге направихме след катастрофа там от 20 юни 2017 със смъртен случай. Това разкри в "Денят на живо"  по Канал 3 заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов, един от първите, озовали се на мястото на трагедията, отнела живота на 17 души.

Отговор на изпратените сигнали, които Валентин Михайлов показа в студиото на Канал 3, не е бил получен. Той изброи какви са констатираните и документирани в протокол проблеми в участъка-убиец на пътя Своге - София.

"За този участък сме констатирали, според нас, 7 проблема - лошото сцепление на асфалтовото покритие, завой с голям вираж на десния вираж посока София (за този завой ми хареса идеята на експерт да се ушири поне с 2 м водостока и стената на водостока за по-плавно влизане в завоя), липса на подходящо знаково оборудване, буйна растителност край пътя, мантинелата. Изпратихме до Областно пътно управление, до МВР-КАТ.

Имаме други сигнали - по самото трасе излязоха доста проблеми, потърсили сме помощ. Нямаме отговор на това, което сме изпратили", продължи Валентин Михайлов.

"Не се изненадах за мястото (на катастрофата) - целият участък там е опасен, но се надявах трагедията да не е толкова голяма", припомни си той злокобната нощ на трагедията.

Заместник-кметът посочи, че падналият дъжд допълнително е усложнил обстановката. "Според мен имаше и допълнителни форсмажорни условия, изключително голям дъжд в този участък - местните хора знаят този завой, знаят мястото, опитват се да навлизат по-внимателно, всеки се е завъртал там някога. Но ако водачът не е от нашия район, не знае за проблемите и може да се стигне до злополука", обобщи Валентин Михайлов.

Той специално изтъкна бързата реакция и адекватни действия на местната болница, на спешна помощ, на градската пожарна и Гражданска защита в екстремната ситуация.

"Болницата в Своге и спешна помощ в града реагираха светкавично, линейките бяха там, започнаха да извозват пострадали, болницата прие 10 човека, една от жените почина там", припомни Валентин Михайлов.

"Според мен Общинска болница в Своге я пропуснаха (при бюлетините за пострадалите след катастрофата), а тя прие 10 човека, от която впоследствие всички бяха транспортирани в софийски болници, едва след като те получиха нужната компетентна помощ", изтъкна заместник-кметът на Своге.

На въпрос на водещата дали общината е отговорна за поставянето на мантинелата пред пропастта на въпросния участък, Валентин Михайлов отвърна: "Аз няколко пъти казвам по този въпрос - в общината няма информация за тази мантинела, тя не е поставена от общината, не е собственик общината. Въпросът, според мен, трябва да се отнесе към стопанина на пътя - републикански път е.

Има си органи за безопасността по пътя и те определят къде какво да се постави. Това е проект с европейски средства изграден, изключително важен, защото при бъдещото насочване на част от трафика в нашето дефиле ще изникват все повече и повече въпроси, защото тежките ТИР-ове ще натоварят самото трасе и пътуващите. То е особено тежко, особено в пиковите часове от 6-8 ч. сутринта и към 17-20 ч., в бъдеще трябва да се предвиди по-лек режим в тези пикови часове", пожела Валентин Михайлов.