Това показа разследване на Нова телевизия, направено въз основа на списък от Агенцията за обществени поръчки за закупени лимузини от действащи и в момента кметове.

Оказва се, че всички обществени поръчки за кметски возила са обявени с конкретни параметри и то през първата година от мандата. След покупката, автомобилите, макар и служебни, се ползват от градоначалниците като лични.

Сред сдобилите се с луксозно служебно возило е кметът на 4-хилядното родопско градче Неделино, който си е купил служебен джип за 130 000 лева, както и градоначалниците на Несебър и Созопол, които също се возят в лизумини за над 100 000 лева.

Със средства на данъкоплатниците са платени и колите на кметове на малки общини, които нямат пари за други много по-важни дейности.

Кметът на Община Хитрино, която е с население 6000 души, си купува кола за 110 000 лева. Колегата му в Община Върбица се вози на кола за 100 000 лева, а в община Руен и община Венец - кметските автомобили са за съответно 110 000 и 139 000 лева.

27-годишният кмет на община Никола Козлево Турхан Каракаш пък си купува служебен автомобил „само” за 50 000 лева, тъй като е втора употреба.

Пак втора употреба - BMW X6 за 70 000 лв., си купува и кметът на Исперих. Същата сума, но за "Мерцедес" плаща градоначалникът на Каолиново. Данъкоплатците пък "купуват" на кмета на Девня джип за 110 000 лева.

Списъкът със скъпи кметски коли се оказва дълъг.

Пълен рекордьор за мандата от 2011 г. досега в цялата страна обаче е градоначалникът на Балчик Николай Ангелов, който се вози в лимузина за 150 000 лева. Общината е с население 20 000 души. В тръжните условия, където трябва да участват всички фирми, общинската комисия обаче залага техническите параметри на конкретна марка - BMW.

Мотивът на Ангелов, за да бъде купена точно тази луксозна кола е, че за по-малко пари такъв автомобил няма, а общината имала нужда от представителен автомобил.

Въобще не смятам, че е неморално и не ми е неудобно”, заяви Николай Ангелов, който отговори положително и на въпроса дали, ако има "евтина" совалка би си я купил.

Балчишкият кмет обаче не можа да отговори защо в тръжните условия са заложени конкретните параметри, на които отговаря само този модел на BMW, който е закупен.

Само преди пет дни луксозният автомобил „Мерцедес” на кмета на община Иваново, Русенско, изгоря напълно. Той е бил паркиран пред дома на Георги Миланов, който живее в село Щръклево. Подозира се умишлен палеж, макар да се работи и по версията за техническа неизправност.