Те бяха задържани при специализирана акция на ДАНС в края на март в ромските квартали в Пазарджик, Пловдив и Асеновград.

В събота съдът в Пазарджик ги остави за постоянно в ареста с мотив, че има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Орхан Бързак, Райко Карталов и Веселин Стефанов от Пазарджик, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив и Ненко Щерев от Асеновград са били следени в продължение на няколко месеца, съобщи БНР.

По-късно от Окръжният съд в Пазарджик постанови "задържане под стража" и за Рангел Илиев от Пловдив, обвинен, че е участвал в нелегалната група. Срещу него бе издадена европейска заповед за арест, тъй като не бе открит на постоянния си адрес при акция на ДАНС, при която бяха задържани другите шестима души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград, предаде БТА.

Според обвинението, групата е създадена за проповядване на антидемократична идеология, разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава" и за пропагандиране на война.

Групата е работила активно за налагането на халифат и е разпространявала през "Фейсбук" клипове с пропаганда за война.

В аргументите си за оставането на шестимата в ареста от прокуратурата изтъкнаха и намерените при обиските дрехи, шапки, ленти и знамена със символите на „Ислямска държава”.

Цитирани бяха и свидетелски показания, според които, следвайки указанията на пазарджишкия религиозен водач Ахмед Муса Ахмед, двамата от пловдивската група - Йосиф Минчев и Александър Иванов са проповядвали в ромската Шекер махала, налагайки религиозно-екстремистка идеология.

Днес обвиняемите не бяха в съдебната зала по тяхно настояване. Решението на апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

През ноември м.г. Ахмед Муса Ахмед и още шестима бяха арестувани в Пазарджик, като им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война.

Анкета: Опасявате ли се от радикален ислям в България?