"Погрешно и необмислено, безотговорно мое решение да шофирам, след като съм пил. Направих баналната, но доста смъртоносна грешка да си мисля, че не съм пил много, че няма проблем, че пробата няма да покаже, ако ме спрат. Всъщност си мислех, че няма да ме спрат. Реших, че за 50 метра няма да ме хванат, което бе безотговорно решение. И това никой да не го прави. Срам ме е от случилото се".

Това заяви пред Dir.bg евродепутатът Ангел Джамбазки, който е бил заловен да шофира след употреба на алкохол на 7 декември в Самоков.

Джамбазки разказа:

"Спря ме патрул на Пътна полиция на КАТ. Свършиха си работата професионално, въпреки че ме познаха. Хората се държаха доста достойно в интерес на истината и трябва да бъдат поздравени. Това са полицаи, които си вършат работата и не разделят гражданите от човека на изборна позиция. Не им отказах проба, не се крих зад име, нито зад позиция. Пробата на дрегера показа количество алкохол по-висока от допустимото. Казах им, че искам кръвна проба, защото ми стана ясно, че ще трябва да има такава, за да няма спекулации. Чакам резултата от нея и ще настоявам за най-високото наказание".

Запитан колко точно е показал дрегерът - 1,2% или 1,5% промила, Джамбазки заяви: "Нито е 1,2, нито е 1,5% количеството алкохол според дрегера, това са някакви спекулации, които сега ще трябва да изтърпя, нормално. Кръвната проба е важната, тя като излезе официално, ще си покаже какво е. Но при всички положения е повече от разрешеното. Гледайки от тази гледна точка, знам, че ще бъде повече и ще настоявам пред наказателния орган да ми наложи максималното наказание", каза Джамбазки.

Той коментира, че в случая тук е малкият дявол. "Да, това е публично унижение, всички се упражняват, шегуват се, но не дай си, Боже, ако бе станало пътно-транспортно произшествие и някой пострада, това няма връщане назад. Сега това, което се случи, се надявам да е обица и за мен, и за всички останали, че не трябва да се кара пил", коментира още евродепутатът.

Джамбазки сподели още, че е бил сам в колата.

"Ако знаеш, колко хора ми казват сега, защо не звънна на този или онзи, това щеше да е много по-срамно", заяви той в заключение.

Нова съобщи, че резултатите от кръвната проба показали под 1,2 промила алкохол в кръвта. За алкохол в кръвта до 1,2 промила законът предвижда административно наказание - глоба. Ако показанията са по-високи, се води наказателно дело от общ характер, което предвижда затвор от 1 до 3 години.