Това съобщи мавритански информационен сайт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Интернет порталът "Сахара Мидиъс" (Sahara Medias) уточни, че отговорността е била поета в имейл, изпратен от бойци, верни на Абделкарим ат Тарги, високопоставен командир на северноафриканския клон на терористичната мрежа.

Ислямистите в Мали често разпространяват свои изявления чрез въпросния сайт, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес френският вестник "Монд" писа, че тримата, идентифицирани до момента извършители на жестокото престъпление, са от групата на Тарги.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи за напредък в разследването на двойното убийство.

Френското радио Ер Еф И, за което работеха Гилен Дюпон и Клод Верлон, проведе емоционална церемония в тяхна памет.

Дюпон и Верлон бяха отвлечени и застреляни в Северно Мали в събота.

Операцията на Франция в Мали

Франция несъмнено ще засили военното си присъствие в Мали след убийството на двамата журналисти, предаде Франс прес, като цитира говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем.

На територията на страната вече са разположени сили на ООН, припомни говорителката.

В Мали има и близо 3000 френски военнослужещи, останали там след френската операция срещу ислямисти по-рано тази година.

От тях 500-700 военни участват заедно с малийските сили и със силите на ООН в операция срещу терористите, наречена Хидра и водена в северната част на страната.

Преди убийството на двамата журналисти на Радио Франс интернасионал, извършено в малийския град Кидал в събота, Париж имаше намерение да остави в Мали само 1000 военни за по-продължително време.