Общо 16 души са задържани при акцията срещу изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки, съобщи в четвъртък сутринта пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Операцията продължава в София, Враца, Видин и Габрово.

Разследването и самата операция са продължили през цялата нощ, а извършените претърсвания и изземвания на различни адреси са 54.

"Не можем да очакваме, че всички задържани 16 лица ще получат обвинения, но се очаква да бъдат обвинени 7 или 8 длъжностни лица от състава на изпълнителната агенция", уточни главният прокурор.

Агенцията е източник на корупционен риск, защото там е концентриран огромен интерес, свързан с издаване на лицензионни, регистрационни и всякакви други документи на превозвачи, освен това - полагане на изпити и оценка на резултатите от тези изпити не само за любители шофьор, но и за професионални шофьори, каза Цацаров. 

Разследва се "съзнателното манипулиране на изпитите". Например в инспектори във Видин, които трябва да проведат изпит, са открити готови решени тестове.

Ще изправим пред съд хората от тази корупционна схема, но тя ще се възпроизведе отново, предупреди главният прокурор.

Според него държавата трябва да прецени дали всичко това да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звено и дали тези режими трябва да продължават по този начин.

Очаква се следобед Спецпрокуратурата да излезе с повече подробности.

По неофициална информация от разследващи сред доказателствата имало дори тетрадки, в които са описвани приходите от корупцията.

По време на обиските етажът на автомобилната администрация е бил отцепен.
Министър Ивайло Московски е разпоредил шефът на сигурността на ведомството да окаже съдействие на разследващите, а ако се докажат нарушения, то извършителите да си понесат отговорността според закона.

Миналата година спецпрокуратурата внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу бившия шеф на ДАИ-Велико Търново Петър Петров и трима негови подчинени.

Четиримата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение.