Пред съда бившият заместник-председател на парламента разказа как е намерил на земята падналия пистолет, за който се предполага, че е на нападателя Октай Енимехмедов, както и един неизстрелян патрон. Бисеров посочи, че пистолетът е бил без пълнител.

Бившият депутат от ДПС добави, че е предал оръжието на НСО. Той описа ножа, който бе намерен у подсъдимия, като нож, който по-скоро се ползва за нападение, отколкото за други неща.

"Ясно беше, че става въпрос за нападение. Когато го хванаха, започна да се съпротивлява с всички сили. Всички смятахме, че нападателят е имал съучастници. Дълго време на мястото нямаше представители на полицията. Доган беше в тежък шок", разказа пред Софийския градски съд Бисеров.

Вижте първите снимки на Бисеров от месец насам >>

Той посочи, че Лютви Местан намерил втори патрон.

Христо Бисеров отказа изявления пред медиите.

На следващата дата по делото - 12 февруари, Бисеров отново ще бъде призован. Тогава ще бъде извършена очна ставка между него и служителя на НСО полк. Георги Райков, защото в показанията им има разминавания.

Очната ставка е поискана от защитата, каза прокурорът по делото Илиян Тошев.

Той отказа да каже какви са несъответствията в показанията на двамата преди провеждането на очната ставка и препрати журналистите към адвоката, който я е поискал.

Тошев заяви още, че до момента няма доказателства Октай Енимехмедов да е имал съучастници.

Заради неявяването като свидетел в съдебна зала досега, Христо Бисеров беше обявен за издирване.

В края на декември обаче Христо Бисеров все пак прие призовката си от Софийския градски съд. По разпореждане на съда, МВР предаде призовката на Бисеров в офиса на адвоката му.

Опитът за покушение над Доган

Октай Енимехмедов е подсъдим за това, че на 19 януари на конференция на ДПС се опита да застреля почетния председател на движението Ахмед Доган.

Докато последният изнасяше реч на трибуната, Енимехмедов прекоси залата, качи се на подиума, насочи газов пистолет към слепоочието на Доган и три пъти натисна спусъка. Оръжието обаче засече и изстрел нямаше.