Мишеловът е бил намерен мъртъв в курорта "Константин и Елена", област Варна, от ветеринарни инспектори при изпълнението на Програмата за надзор на инфлуенцата при домашни и диви птици. Проби от птицата са изпратени за потвърждение в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към Националната ветеринарномедицинска служба в София.

Очаква се резултатите от анализа да бъдат готови в началото на следващата седмица. За случая е уведомена генералната дирекция САНКО /"Здравеопазване и защита на потребителите"/ на Европейската комисия.
Към момента няма данни за повишена заболеваемост и смъртност при домашни и диви птици на територията на Варненска област и цялата страна.

Още в средата на март при първия сигнал за установеното огнище на болестта в Румъния са били взети необходимите мерки за предотвратяване на разпространението й у нас. Сред тях са засилване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, затваряне на птиците в дворовете, разделяне на водоплаващите от кокошия вид птици и съхраняване на фуражите в закрити помещения с цел да се предпазят от замърсяване.