Това показва националното представително изследване, проведено между 5 и 12 март 2010 г., по поръчка на народния представител Лъчезар Тошев, съобщиха от НЦИОМ, предаде "Фокус".

97% от участвалите в изследването поддържат мнението, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия. Общо 80% от запитаните са информирани за обсъжданите промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), като 14% следят темата в подробности. Една пета от участниците в изследването не са информирани за обсъжданите промени – това са преди всичко хора с основно и по-ниско образование, учащи, безработни и жители на селата.

На практика съществува консенсус по въпроса за ГМО както в различните социално-демографски групи, така и сред привържениците на различните политически сили, и сред политически пасивните респонденти. 93% от интервюираните одобряват сега действащата забрана в България да се отглеждат генетично модифицирани тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци.

Между 94% и 96% от интервюираните одобряват:действащата забрана за отглеждане на ГМО в 30-километровата зано около защитените територии; действащото изискване министърът на околната среда задължително да отказва разрешение за отглеждане на ГМО в съседство с терени, където се прилага биологично земеделие; и въвеждането на забрана да се отглеждат ГМО в 10-километровата зона около пчелини.

Вчера стана ясно, че 7% от 149 направени изследвания на хранителни продукти за 2009 г. у нас съдържат ГМО над нормата. Високо съдържание е открито предимно в колбаси, сладкарски продукти и вафли. В повечето случаи съдържанието на ГМО е било над 2%, а допустимата стойност е 0.9%, сочат данните на столичната инспексия за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), предаде Дарик. Всички продукти, в които е засечено високо съдържание на ГМО, са българско производство. Суровините, които са използвани обаче за производството на тези храни, са внос: соевите гранулати и изолати са главно внос от Аржентина, Бразилия, САЩ, а соевият лецитин е внос от европейски страни – главно от Гърция и Испания.

Многократно се е и увеличил броят на частните клиенти, които искат да изследват даден продукт за съдържание на ГМО. От началото на годината над 30 души са поискали да се направят такива проби, в две от тях се оказва, че ГМО са над нормата: една от вафли и една от соев гранулат. Всеки, който пожелае, може срещу заплащане от 125 лева да изследва продукт за съдържание на ГМО в столичния РИОКОЗ.

Миналата седмица законът за ГМО влезе в пленарна зала на второ четене, въпреки че водещата парламентарна комисия по околна среда все още не беше приключила работа по обсъждането на текстовете. Компромис обаче бе постигнат в пленарна зала, след като депутите приеха да спрат да гласуват по параграфите, по които комисията не е взела още решение.

Според природозащитниците въпреки последните промени в чл. 80 на закона, с които се забранява освобождаването и отглеждането на ГМО, в текстовете на закона има пробойни, които не удовлетворяват искането им България да бъде зона, свободна от ГМО.