Няколко дни преди руските танкове стремително да пресекат украинската граница и да се устремят към Киев, президентът на Украйна Володимир Зеленски посъветва гражданите да не се притесняват и да се подготвят за "майските барбекюта". Но по това време западните медии вече почти шест месеца непрекъснато пишеха за "безумните планове" на Кремъл да нахлуе в Украйна.

В. "Вашингтон пост" публикува обширно разследване, в което се описва как украинските власти са получавали информация за подготовката на руската инвазия срещу Украйна и как са реагирали. Изданието е общувало по темата с повече от 30 източника сред високопоставени служители на САЩ, Украйна, Европа и НАТО, някои от които са пожелали да останат анонимни.

Освен това "Вашингтон пост" задава въпроси и на самия президент Зеленски, който се опитва да обясни мотивите си да не информира населението за предстоящата пълномащабна война до последния момент.

"Една умна държава не би могла да направи това".

Според "Вашингтон пост" през октомври миналата година президентът Джо Байдън е провел спешна среща в Белия дом с ръководителите на разузнаването, военното командване и дипломатическия сектор. Той се фокусира върху получената от разузнавателните служби информация за подготовката на руска инвазия в Украйна. Докладът на разузнаването се основава на скорошни сателитни снимки, прехванати комуникации и разговори с източници.

Снимка: БТА/AP

Тогава администрацията на Байдън провежда няколко срещи относно Украйна. Събеседниците на вестника отбелязват, че по онова време на някои хора в Белия дом им е било трудно да разберат мащаба на амбициите на руския президент Владимир Путин: те не са вярвали, че "една умна страна може да направи такова нещо".

Според "Вашингтон пост", който се позовава на данни на американското разузнаване, руските войски са разчитали да завладеят по-голямата част от Украйна. По-специално, придвижвайки се от територията на Беларус, те са планирали да обкръжат Киев за 3-4 дни. Руските специални части е трябвало да открият президента Зеленски, да го отстранят от власт и да установят в Украйна марионетен режим, удобен за Кремъл.

Успоредно с това руските войски е трябвало да се придвижат от изток и да преминат през Централна Украйна до река Днепър, докато войските от Крим заемат югоизточното крайбрежие. Според плановете на Кремъл тези военни действия е трябвало да продължат няколко седмици. След пауза за прегрупиране и превъоръжаване руснаците трябвало да настъпят на запад до условна линия между Молдова на юг и Беларус на север.

Само една малка област в Западна Украйна е трябвало да остане свободна от руска окупация. Според Путин, твърди "Вашингтон пост", там живеят "непоправими русофоби-неонацисти".

Снимка: БТА/AP

Тези данни на американското разузнаване са били предадени на украинското ръководство, но Киев се е отнесъл скептично към тях, пише изданието. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба обясни, че Украйна е поискала подробности, но те не са били предоставени.

На 12 януари ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс се среща с президента Зеленски в Киев и заявява, че според разузнавателните доклади Русия възнамерява да нанесе мълниеносен удар по украинската столица и да обезглави централната власт. САЩ също така изказват предположение, че Русия първо ще се опита да извърши десант на летището в Гостомел, едно от предградията на Киев, преди да предприеме нападение срещу столицата.

(Това предсказание се сбъдна напълно: една от първите операции на руските войски, нападащи Украйна, беше опитът да се завземе летището в Гостомел, където по време на боевете беше унищожен, наред с други неща, най-големият самолет в света - украинският Ан-225 "Мрия").

Според в. "Вашингтон пост" на тайна среща в Белия дом Байдън е решил, че руският президент Владимир Путин трябва или да бъде сдържан, или да му се противодейства - и че САЩ не трябва да действат самостоятелно.

Според Джейкъб Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ, Джо Байдън е решил да изпрати пратеник в Москва, за да предупреди Путин за последиците в случай на нападение срещу Украйна.

Снимка: БТА/AP

Президентът на САЩ също така е наредил да се обмени разузнавателна информация със съюзниците и да ги убеди, че противодействието на Русия и помощта за Украйна трябва да се осъществяват заедно.

"В страната щеше да настъпи хаос"

В интервю за "Вашингтон пост" Володимир Зеленски признава, че е получил информация от САЩ за руската заплаха. Той също така потвърждава, че през януари се е срещнал с шефа на ЦРУ.

Зеленски обаче настоява, че западните му партньори не са съобщили подробности за евентуална атака, а са говорили за нея в "общи линии".

"Не съм готов да ви кажа всичко, което Бърнс каза тогава, но основните му сигнали бяха за опасност за живота ми. И това не бяха първите сигнали - те идваха отвсякъде, от нашите спецслужби, от чуждестранни колеги и т.н.", казва Зеленски.

Той обяснява, че не е говорил за тази заплаха пред гражданите на страната, за да не сее хаос и да не провокира икономически проблеми. Украинският държавен глава цитира следните данни: сега страната му губи 5-7 млрд. долара месечно заради войната. Държавата ни нямаше да може да издържи на такова натоварване през зимата и отоплителния сезон, сигурен е президентът.

"Не можете просто да ми кажете: "Виж, трябва да започнеш да подготвяш хората сега и да им кажеш да спестяват пари и да се запасяват с храна". Ако бяхме съобщили това - а това искаха някои хора, които няма да назовавам - тогава щях да губя по 7 млрд. долара на месец от октомври миналата година. И в момента, в който руснаците наистина нападнеха, щяха да ни превземат за три дни", казва Зеленски. - Ако бяхме посели хаос сред хората преди инвазията, руснаците щяха да ни изядат".

Той вярва, че решението му е било правилно, и настоява, че е помогнало страната да се подготви за нападението. "И това се случи, когато започна инвазията - бяхме толкова силни, колкото можехме да бъдем", казва украинският президент.

Държавният глава казва, че е благодарен на САЩ за помощта им. Въпреки че отбелязва, че Украйна се нуждае от още повече въоръжение от съюзниците, за да отблъсне руското нашествие.

"Нямам претенции до момента, в който някой започне да ми казва: "Но ние ви изпратихме сигнали". До този момент нямам претенции. Но когато някой го каже, аз му отговарям: "Изпратете ни оръжия. Бях абсолютно прав и съм убеден в това и до днес", казва Зеленски.