Милиони германци са призовани да гласуват на парламентарните избори тази неделя (26 септември). Аз обаче не съм сред тях. А причината е проста: аз съм един от милионите хора, имащи постоянен адрес в Германия, но не и германски паспорт. Но проблемът е още по-сложен.

Малко над 60 милиона граждани с германски паспорт имат право да участват в изборите, докато около 9,5 милиона без германско гражданство нямат това право. Приблизително всеки шести жител на тази страна плаща своите данъци в Германия и е част от това общество в много други отношения, но е лишен от едно основно демократично право - правото на глас. Става въпрос за едно голямо мълчаливо малцинство. Как би изглеждала Германия, ако тези хора също можеха да гласуват? Какво мислят те в навечерието на изборите за Бундестаг?

Борба за право на глас

Аз например се интересувам активно от това как Германия се справя с предизвикателствата, свързани с климата, икономиката и проблемите на сигурността. И много бих искал да имам право на глас по тях. Но за да получа германско гражданство, трябва да върна руския си паспорт. Което не съм сторил по редица причини. Какво могат да направят хората като мен?

Една от възможностите за решаване на този проблем е да започнем борба за даване на избирателно право и на чуждите граждани. Идеята не е нова. Безсрочното разрешение за пребиваване би могло да е решаващият критерий, който дава право на глас. Звучи прагматично, но все пак едва ли би намерило широка подкрепа.

Да не говорим за това, че подобно предложение ще срещне сериозна съпротива от страна на консервативните избиратели и политици. Освен това то би наложило и промяна на конституцията и цялата правна уредба на Германия. А това е напълно нереалистично в една страна, която цени стабилността и нерадикалните промени.

Има и друг, не така революционен път, а и по-лесен за прокарване: да се даде на това мълчаливо малцинство правото на публичен глас. Макар че не могат да гласуват, тези хора са част от Германия - в социалния, културния и политическия смисъл на тази дума. И би следвало да имат влияние и на избори.

Едно скромно предложение

Това би могло да стане с помощта на редовни обществени допитвания или чрез по-чести покани за участие в токшоу-предавания. Става въпрос за това да се сензибилизират за темата и двете страни - както германските избиратели, така и чуждестранните граждани.

Има много причини, поради които някои хора не могат или не искат да станат германски граждани - в крайна сметка това е и въпрос на личен избор. Ако обаче обществото обърне внимание на този проблем, хората с миграционен произход биха могли най-сетне да бъдат забелязани от германската политика и да се сдобият със свое политическо представителство, което да отговаря на сериозния им дял в страната.

И не на последно място можем да се запитаме защо гражданите на ЕС имат право да участват в изборите за местна власт и за Европейски парламент, но не могат да гласуват на изборите за национален парламент. Не е ли вече време да се направи следващата стъпка и да се реформира избирателното право в целия Европейски съюз?

Материалът е публикуван в DW