"Културата в България не се радва на голяма финансова подкрепа от държавата. Ето защо доброто управление на оскъдния бюджет е от първостепенно значение. Освен, изглежда, за мегаструктурата на Националната галерия (НГ) и нейната директорка Ярослава Бубнова. Тя няма проблем да възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти над пазарните цени, водейки до загуби за стотици хиляди левове", показва разследване на Калоян Константинов в Klinklin.bg, което завършва така:

"Изнесените данни повдигат редица въпроси и съмнения относно целесъобразността на похарчените стотици хиляди и милиони левове от данъците на българите. Това обаче не са единствените проблеми на НГ откакто през 2019 г. Ярослава Бубнова беше назначена на поста след поредица от скандали и проблеми (голяма част от които унаследени от Слава Иванова, която заемаше поста от 2015 до 2019 г.).

Една от най-големите културни институции в страната се руши отвътре и затъва, а обвиненията в авторитарно и некомпетентно управление се чуват от редица бивши и настоящи служители. Видими са и по данните, които Министерството на културата предостави."

Калоян Константинов получи голямата награда в категория "Култура и изкуство" в Web Report, за разследването "Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия" в Klinklin.bg. В него той разкрива как директорката Ярослава Бубнова възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти, на фона на острата нужда от добро управление на оскъдния бюджет за култура през 2023 г.

Отличията в седмото издание на конкурса за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg, бяха раздадени на церемония в зала Event Space 2020 в София.

Калоян Константинов е един от 13-те журналисти призьори. Сред над 200 участници, кандидатствали с над 700 материала, победителите бяха избрани от жури, съставено от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии.

Освен "Култура и изкуство", категориите, в които бяха отличени най-добрите материали, са "Истински истории", "Икономика", "Общество", "Технологии и иновации" и "Спорт". Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и "Гореща точка", "Майстор на словото", "Млад автор" и "Зелено перо".

Наградата на Калоян Константинов връчи изтъкнатият художник Иван Яхнаджиев.

Голямата награда на Калоян Константинов в категория "Култура и изкуство" бе връчена от видния ни художник Иван Яхнаджиев

Снимка: Евгени Димитров/BulFoto

"Изкуството не е винаги това, което се вижда, т.е. картината не е само картина, а сцената не е само това, което виждате. Винаги има отзад планове, които любителите на изкуството не виждат. В много случаи те са по-интересни от самото изкуство. Такъв човек е Калоян Константинов, който стои зад този репортаж. Това е моя картина, която му давам като благодарност, че се е захванал с нещо много трудно и много проблемно", беше категоричен Яхнаджиев.

"Благодаря много! Както е тръгнало да не слизам от сцената", пошегува се Константинов. "Това признание значи много за нас, защото заедно с наградата на колегата Михаил Мишев, това е шеста награда, която е за малка, независима медия. Подкрепяйте малките и независими медии като Klinklin.bg", призова той.

И попита риторично:

"Ако едно от условията бе материалите да имат ефект в реалния живот, колко щяха да имат награда? Това разследване нямаше голям ефект и това се случва при болшинството от разследванията. Бих се радвал и се надявам като гилдия да налагаме повече натиск над властите, за да има реален ефект срещу корупцията и злоупотребите".

За седма поредна година, след оспорвана надпревара, Dir.bg връчи наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report

Снимка: Евгени Димитров/BulFoto

Конкурсът Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".