Иран нанесе тази нощ ответен удар на Съединените щати след убийството на генерал Касем Солеймани. Две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни, бяха обстреляни с балистични ракети. След нападенията иранската армия отново призова американските сили да напуснат Близкия изток. Ето как гледа на напрегната ситуация между Иран и САЩ арабистът проф. Владимир Чуков. Той говори пред Dir.bg.

- Г-н Чуков, как трябва да гледаме на удара на Иран срещу американски бази в Ирак?
- Консенсусно е мнението, че ударът бе ограничен. По последна информация, говоря за иракски боеви източници, става въпрос за това, че са изстреляни 22 ракети. Като ударът е бил предварително оповестен. Иракският премиер обяви днес, че снощи те са получили устно предупреждение от Иран, че ще бъдат изстреляни ракети, които са в отговор на убийството на генерал Солеймани. В много голяма степен е имало информация кога и къде ще бъде ударът. 17 ракети са били насочени към най-голямата военно-въздушна база в Ирак. Тя е създадена през 80-те години и е най-добре защитената. Неслучайно именно към нея се бяха насочили части от американския контингент, защото там ще бъдат най-добре защитени. 5 ракети са били насочени към Северен Ирак, където обект са били американски военни инсталации. Във втората атака 4 ракети са били прихванати, а една е паднала без да избухне и е била обезвредена от сапьори.

- Иран обяви, че има 80 загинали, а информацията беше разпространена от "Ройтерс"...
- Според последни данни има само ранени. Ако имаше 80 жертви, това щеше да бъде потвърдено от много източници. Вчера имаше едно писмо, което се появи от командващия американските сили в Ирак, че те се изтеглят. Това се оказа невярно, защото бе опровергано от американския военен министър по-късно. Информацията вчера бе разпространена от Франс прес, също водеща информационна агенция. Това, което виждам като арабски и иракски източници, те не цитират Ройтерс. Така че това е по-скоро руско-иранската мрежа, която разпространява тази информация. Ако имаше 80 загинали, честно да си призная, това означаваше обявяване на война.

- Американците със сигурност не биха оставили това без последствие?
- Американският военен министър бе много ясен вчера - започне ли война, те ще я карат докрай. Изказването на иранския външен министър - "... дотук бяхме, защото отмъстихме", е показателно. Духовният ръководител на Иран Али Хаменей каза днес, че са нанесли много силен шамар на САЩ, но без да дава подробности. В същото време Иран отказва преговори, защото това ще се изтълкува като приемане на американската доминация.

- Можем ли да направим някакви изводи към този момент?
- Можем да кажем, че онези хора, които бяха на площадите в Иран, се облъчват с информацията, която искат да чуят. Искам да вмъкна тук, че в Ирак е имало огромен митинг в Басра - шиитския център, на който хората са призовали страната има да не се превръща в територия за разчистване на сметки между САЩ и Иран. Сунитските депутати пък искат да се свика Арабският парламент, защото се нарушава суверенитетът на Ирак. Ситуацията е противоречива и динамична.

- Реакцията на САЩ каква ще е, какво да очакваме?
- Бих казал, че "ръкавицата е хвърлена към Щатите". Сега много зависи дали това, което има като щети за САЩ, е много. Има потвърдена информация, че има щети по американски хеликоптери. Появиха се видеоклипове на изстреляните ракети. Те са били с обсег от 800 километра. Те са изстреляни от военно-въздушна база, която е доста далеч от ирано-иракската граница. Това означава, че е имало достатъчно време да бъдат прихванати. Сега е интересно да видим какво ще е официалното становище на Пентагона, какво ще каже Тръмп. Според мен този удар на Иран по-скоро бе насочен като послание към хората, които бяха по площадите в страната. Показва им се, че страната им е силна и е способна да се брани, че "ще започне голямата война за освобождение". Просто хората искат да чуят и видят подобна реакция. Факт е и това, че в Иран имат много силни медии, които са насочени в момента към общественото мнение и целта е да се създават аргументи, които не са верни, но е важно да изглеждат праводоподобни. Големи майстори са във воденето на медийната война, но това не ги прави победители на терена. Американската страна реално ще реши как ще продължи всичко. Европейският съюз не иска конфликт, но и тук име един нюанс. Германия, Испания, Румъния и други страни оттеглят войските си, но Франция оставя контингента си. Аз си мисля, че към момента ние се намираме с една степен по-ниско в стълбицата на напрежението, ако сравним ситуацията с вчера или преди ден.