Тимофий Милованов мрази корупцията. Ръководителят на Киевския частен икономически университет се ядосва, когато става въпрос за темата. Корупцията е огромен проблем в Украйна от десетилетия, а изкореняването ѝ изглежда непосилна задача.

Корупцията не е просто политически проблем, а и културен, обяснява Милованов. А културата на корупция е повлияна от Русия. "Всичко е за продан. Правилата не важат и всеки сам се бори за себе си. Важи законът на най-силния - за сферите на влияние. Цялата руска пропаганда и дори нейното разпространение се основават на тази философия. И тази философия е философията на корумпираните хора. В Украйна се борим с това на два фронта - пряко срещу Русия и вътрешнополитически", казва Милованов пред АРД.

През зимата на 2013-а година на киевския площад Майдан започват масови протести. Докато тогавашният президент живее в помпозна къща с позлатена тоалетна, мнозина едва успяват да свържат двата края. Революцията на достойнството, както се наричат протестите, променя коренно държавата. Оттогава много хора в Украйна се борят с корупционния проблем.

Русия иска слаби институции в Украйна

Русия винаги се е опитвала да саботира тази борба, казва Тетяна Шевчук от Центъра за борба с корупцията. "Русия се опитваше всякак да стимулира корупцията и да попречи на антикорупционните реформи в Украйна. Целта бе Украйна да продължи да е като Русия - със слаби институции", казва тя.

"Много от съучастниците в този процес нямат идеологическа мотивация - просто са корумпирани държавни служители, преминали на страната на Русия, защото тя им плаща повече", посочва Шевчук пред АРД.

Лекари, които взимат подкупи

И Милованов е убеден в това. Корупцията убива хора, казва той, имайки предвид собствения си опит. Майка му умира преди 13 години след автомобилна катастрофа. Икономистът е убеден, че тя още би била жива, ако в Украйна нямаше корупция - просто не получила необходимото медицинско обслужване.

Болниците не могат да извършат нужните процедури, защото не разполагат със съответното оборудване. А лекарите обръщат внимание на проблемите на хората само ако получат подкпуп. Той плаща 20 хиляди долара подкуп, но майка му така и не е спасена.

"Това беше през 2010-а, т.е. две-три години преди революцията. Тогава корупцията стигаше дотам - нищо не функционираше. Всички бяха корумпирани. Дори лекарят, който трябваше да приеме в болницата пациент в критично състояние, не си свърши проклетата работа, докато не му дадох 20 долара. Бях съкрушен".

Но Украйна се променя. Борбата с корупцията е основна тема за медиите и обществото. Мерки се взимат и на институционално ниво. В Украйна бе създадено Антикорупционното бюро, учредена бе специализирана антикорупционна прокуратура, която работи съвместно с Висшия антикорупционен съд.

Страната е на прав път, казва Тетяна Шевчук. "Сега - след осем години - виждаме, че най-важните институции бяха създадени и от тяхната работа има резултат. Системата постепенно се прочиства. Разбира се, не можеш да промениш една държава за една нощ, но за осем години е постигнато много в тази сфера".

Това е видно и от данните на "Трансперънси интернешънъл". Украйна все още не се справя особено добре - в Европа само Русия е по-корумпирана. На световно ниво обаче Украйна е постигнала най-големия прогрес в борбата с корупцията за последните десет години, отбелязват от "Трансперънси интернешънъл".

Последните случаи на корупция

Въпреки успехите скорошните корупционни скандали, като например този в Министерството на отбраната, са болезнени, казва разследващият журналист Максим Опанасенко. Неговият екип работи по разкриването на корупционни скандали. "Много се надявахме, че войната ще промени нагласите на депутатите, държавните служители, министрите. За нещастие това не се случи. Нищо не се е променило и в някои случаи човек има чувството, че за тези хора войната не съществува".

След последните скандали украинското правителство се задейства. Редица политици бяха уволнени, заместник-министърът по инфраструктурата дори беше арестуван. Реакция, която беше приета позитивно от украинския народ. Но Милованов не мисли, че повдигането на обвинения ще разреши проблема.

Институционалните реформи са ключови. Европейският съюз може да изиграе важна роля и в бъдеще, казва Шевчук. "Всички реформи досега бяха извършени като предварително условие за установяването на безвизов режим или държавни заеми. Това помогна на държавата. И се надяваме, че сега, с финансовото макрокредитиране и европейската интеграция, ще получим рамка и стимули да продължим борбата с корупцията."

Материалът е публикуван в DW