Вече пет оставки на високопоставени чиновници бяха подадени тази сутрин в Киев, съобщават украинските медии.

Пръв бе Кирил Тимошенко, който беше освободен от поста заместник-ръководител на президентската администрация, като преди това само се носеха слухове за това, че той е подал оставка, но малко по-късно той самият пусна снимка на молбата си в Telegram.

След това украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за освобождаването на Тимошенко от поста заместник-ръководител на президентската канцелария.

Освен това Олексий Симоненко бе освободен от длъжността заместник-главен прокурор, съобщиха от Главната прокуратура на Украйна, цитирана от местната преса, като припомня, че преди това медиите съобщиха, че Симоненко е ходил на почивка при семейството си в Испания за 10 дни.

Оставка подаде и заместник-министърът на териториите и инфраструктурата Иван Лукерия на фона на корупционен скандал, в който е замесен неговият колега Лозински. Лукерия написа във Facebook, че е взел решението още в началото на годината и че юридическото оформление на оставката му тази седмица е съвпадение. Същото стори и колегата му Вячеслав Негода.

Първият заместник-министър на инфраструктурата, развитието на общността и териториите Васил Лозински беше задържан при вземане на подкуп от 400 хил. долара.

След задържането му Лозински бе незабавно уволнен.

Също така тази сутрин оставка подаде заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов на фона на скандала за закупуването на храни за нуждите на украинската армия. Шаповалов отговаряше за логистиката на украинските въоръжени сили.

Оставката на заместник-министъра идва след журналистическо разследване, според което Министерството на отбраната е купувало храна за военните на цени, няколко пъти по-високи от тези на дребно. Министерството на отбраната на Украйна заявява, че "отправените обвинения са неоснователни и безпочвени", но въпреки това Шаповалов напуска, "за да не представлява заплаха за стабилното снабдяване на ВСУ".

В събота в статия, публикувана от украинското издание Zn.ua, се твърди, че Министерството на отбраната в Киев може да е закупило продукти за въоръжените сили на завишени цени. В публикацията се казва, че цените, на които се закупуват продукти за военните, понякога са два до три пъти по-високи от цените на дребно.

Министърът на отбраната Олексий Резников вече е приел оставката на Шаповалов.

Малко по-късно стана известно, че непосредствената причина за освобождаването на Кирило Тимошенко от поста му е информацията, която той и ръководството на администрацията на президента са получили за подготвяни от Националното атнтикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) подозрения срещу Тимошенко по редица наказателни дела за корупция.

"Случаите са разследвани през последните няколко месеца и вече са стигнали до етап, в който има голяма вероятност да бъдат обявени подозрения. Ето защо беше решено Тимошенко да си тръгне още преди това, за да не хвърля сянка върху целия кабинет. Към това се прибавя и дългогодишният конфликт на Тимошенко с ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак, който, меко казано, не харесваше заместника си. Ето защо той не искаше да го защитава. Важно е също така, че тази оставка е подадена на фона на поредица от корупционни скандали в правителството, които избухнаха през изминалата седмица. А оставката на Тимошенко, за която по-рано имаше цяла поредица от публикации за възможни корупционни практики, ще бъде представена като реакция на властите на всички тези скандали", казва източник, цитиран от "Страна".

Освен това, според негови източници, друг заместник-ръководител на президентския апарат, срещу когото НАБУ е започнала разследване за нарушения при декларирането, е заплашен от уволнение по същата причина.

По време на войната Министерството на отбраната на Украйна купува храна за въоръжените сили на цени, които са няколко пъти по-високи от пазарните. Това се твърди в разследване на седмичника "Дзеркало тижня".

Авторът разполага със споразумение на украинското министерство на отбраната за доставката на храна през 2023 г. за военни части, разположени в Полтава, Суми, Киев, Житомирска, Черниговска и Черкаска област. Споразумението на стойност 13,16 милиарда гривни е подписано на 23 декември 2022 г.

Цените на включените в него продукти са се оказали 2-3 пъти по-високи от пазарните.

Например Министерството на отбраната е поръчало яйца по 17 гривни (83 стотинки) за яйце, докато цената на дребно в киевските магазини сега е около 7 гривни (34 ст.) за яйце. Картофите са поръчани на цена от 22 гривни (1,07 лв.) за килограм, докато цената на дребно в магазините е 8-9 (0,39-0,44 лв.) гривни.

Авторът посочва също, че в момента информацията за покупките на Министерството на отбраната е закрита за обществеността, което според него увеличава апетита на тези, които усвояват средствата за военни поръчки за армията.

Вчера президентът на Украйна съобщи, че предстоят промени в правителството.