Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА като се позова на съобщение на украинския генерален щаб в Киев.

Според направеното тази вечер съобщение руските атаки са били отблъснати с големи загуби.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

Няма потвърждение от независим източник на тези съобщения, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Междувременно руските военни съобщават за засилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на руски части през последните дни се наблюдава прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, предаде ТАСС.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в рамките на следващото денонощие ще извърши кадрови промени сред служители на ръководни постове в правителството и регионите, предаде Ройтерс.

"Вече съм взел някои кадрови решения - някои още днес, а други ще взема утре, касаещи ръководители на различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в регионите и правоприлагащите органи", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Ден преди това украинският президент обеща да се пребори с корупцията на всички нива в администрацията на фона на твърдения за вземане на подкупи и злоупотреби от украински чиновници.

"Вражеският обстрел и атаки продължават непрекъснато", допълни още Зеленски в своето видеообръщение. "Битката за Донбас обаче продължава, както и битката за Южна Украйна. Виждаме Русия да съсредоточава войските си, но знаем как да отговорим", обобщи украинският президент.

Появи се и информация за кадровите промени в правителството в Киев. Според украинското издание "Страна" заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко е подал оставка. Оставки подават и свързаните с него ръководители на Днепропетровска, Запорожка, Сумска и Херсонска област.

Олексий Кулеба, ръководител на областната администрация в Киев, поема поста от Тимошенко. Има различни слухове за бъдещето на Тимошенко. Например, че може да бъде назначен за ръководител на областната администрация в Херсон.

Що се отнася до правителството, вчера сутринта се появиха слухове за оставката на трима министри - министъра на енергетиката Герман Галушченко, министъра на спорта Вадим Гуцайт и министъра на стратегическите отрасли на промишлеността Павел Рябикин.

Що се отнася до министъра на отбраната Олексий Резников, след неотдавнашния корупционен скандал с покупката на скъпи продукти за ВСУ, призивите за неговата оставка бяха потушени. А след заседание на парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана, "слугите на народа" взеха министъра под своя закрила, като заявиха, че няма никакви претенции към него. Така че очевидно няма заповед за уволнението му. Поне засега, пише изданието.

Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников. По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.

Същевременно все още има и непотвърдени слухове за оставката на министър-председателя Денис Шмигал, който е тясно свързан със заподозрения в корупция заместник-министър на инфраструктурата, общините и териториалното развитие Васил Лозински.

На фона на корупционния скандал Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна издаде постановление, с което забрани на редица държавни служители и служители на правоприлагащите органи да пътуват в чужбина без служебна цел.

Забраната за пътуване беше наложена на министрите и техните заместници, народни представители, ръководители на централни органи на изпълнителната власт и техните заместници, ръководителя на президентската канцелария и неговите заместници, както и ръководителите на други служби, създадени от президента. Освен това страната не могат да напускат ръководителите на Службата за сигурност на Украйна и на НБУ и техните заместници, всички членове на Националния телевизионен съвет, на Централната избирателна комисия и на Сметната палата, омбудсмана и неговите представители, ръководителите на всички други държавни органи и техните заместници, ръководителите на всички местни власти, съдии от Конституционния съд и други съдии, прокурори,

Освен това СБУ е натоварена със задачата да проверява законността на решенията на всички правителствени агенции относно пътуванията на гражданите в чужбина.