Масови протести заляха в неделя България. Поводът беше цената на горивата, а недоволството бе изразено в 30 града. Стройната организираност по региони и ескалирането на исканията в политически - за оставка на правителството, отвориха нова страница в дебата по същество, припомняйки начина, по който падна правителството през зимата на 2013 г.

Стоят ли скрити сили зад протестната вълна?

"Има сили и кръгове, които са заинтересовани по всякакъв начин да правят стачки по повод на всякакви теми, за да изнервят премиера. Това е нормално, това ги кара да се чувстват живи. Това кара политически сили, които имат пари за стачки, да кажат - ето ние сме важни и значими", коментира депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро.

В същия дух се изказа и европдепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО: "Като видите как се появяват на протестите хора с военни димки, ви става ясно, че зад това стои някаква организация".

На обратната позиция застанаха от БСП. "Подкрепяме протестите. От няколко седмици ние изразяваме същите позиции на тези хора, които са по улицата. Казахме: "Не вдигайте данъка на старите коли". Алармирахме за повишаването на цените на горива, внесохме предложения как да бъдат компенсирани в доходите на хората", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя поздрави хората, че са излезли на улицата и са проявили смелост да изложат исканията си. По думите й мнозинството е виновно за напрежението.