Докато парламентът обсъжда оставката на премиера Николай Денков, Министерският съвет се събра на редовно заседание на "Дондуков" 1. Излизането му от пленарната зала по време на дебатите предизвика негодуванието на опозицията.

Министър-председателят в оставка увери в МС, че правителството работи и ще продължава да работи по важните приоритети до избора на нов кабинет.

"Добрите обещания са спазените обещания. Това правителство удържа на дадената политическа дума и подаде оставка на 9-ия месец на управлението. Така изпълняваме поетия ангажимент като налагаме и нова европейска култура в партийните отношения", заяви Денков в началото на днешното правителствено заседание.

"Така изпълняваме поетия ангажимент - като налагаме нова европейска култура в партийните взаимоотношения", заяви Денков.

Но има още едно по-важно обещание и то е към българските граждани и бизнес.

"На тях дадохме уверение, че ще живеят и работят в нормална европейска държава с по-висок стандарт на живот, с правила, със закони, заяви българският премиер. Искам още веднъж да уверя българските граждани - правителството работи и ще работи по важните приоритети - повишаване на доходите, създаване на устойчива бизнес среда, засилване на сигурността на държавата и затвърждаване на позицията ни в международните отношения до избора на ново правителство", каза Денков.

Относно вземане на решения за подпомагане на българите зад граници и демографската криза премиерът в оставка коментира: 'За да се върнат с децата и семействата си в подходящ момент".

3-годишаната програма за безопасността за движение по пътищата е във фокуса: "Обещахме на разплаканите майки, че ще направи невъзможното да не губим човешки животи във войната по пътищата".

Николай Денков поздрави министрите за усилията. "Можете да сте удовлетворени затова, което постигнахме заедно", заключи той.

Вчера премиерът Николай Денков подаде оставка на кабинета и тя бе депозирана в деловодството на Народното събрание. Днес Народното събрание разглежда на първо четене оставката. Премиерът дойде в пленарната зала като единствен представител на кабинета и след като направи кратко изявление напусна парламента за провеждане на заседанието в МС.

"В историята на България няма пример премиер да си внася оставката, защото е дал обещание. А той даде това обещание не само пред вас, но и пред целия български народ", посочи от трибуната на парламента съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков.

От опозициаята обаче се възмутиха, че премиерът е напуснал дебатите, тъй като практика е при подаване на оставка кабинетът да присъства в пленарна зала.

"Такъв беглец трябва с решение да го задължим и да бъде доведен в пленарната зала, да чуе какво ще му кажем народните представители. Да, ще чуе истината. Да, ще чуе нелицеприятни неща. Да, ще чуе критика, но той е кандидат за вицепремиер", каза Георги Свиленски от БСП.

От "Възраждане" Цончо Ганев също критикува липсата на премиера, като заяви, че се е изсулил от залата.

Тошко Йорданов влезе в темата за отсъствието на премиера. "Министър-председателят Денков се изпързаля като сапун от турска баня", реагира председателят на ПГ на "Има такъв народ".

Оставката на кабинета Денков бе гласувана в НС, сега на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.