"Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е номинация на правителството Денков/Габриел. Иначе единствената номинация на ГЕРБ в правителството съм аз като вицепремиер и външен министър". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Мария Габриел в отговор на журналистически въпрос, свързан с изявлението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е бил "подаден като експерт от ГЕРБ" при съставянето на настоящото редовно правителство.

Мария Габриел посочи, че разговорите при съставянето на правителството са водени между нея и настоящия премиер Николай Денков.

"Всеки един министър, който е намерил мястото си в това правителство, е одобрен от двамата. Много е важно в такава ситуация да погледнем какво бихме искали да се направи. Днес разбирам много ясно, че и министърът на вътрешните работи, и аз, и премиерът акад. Денков проявяваме нулева толерантност към насилието", коментира Габриел.

Тя подчерта, че заедно с премиера и вътрешния министър са на мнение, че свършилите добре своята работа полицаи по време на протестите трябва да бъдат поздравени, но тези, които са превишили правомощията си, трябва да понесат отговорност.

"И тримата казваме "не" на каквото и да било насилие. Ние за това сме правова държава, за това имаме фундаментални принципи", каза Габриел.

Вицепремиерът подчерта, че до този момент Министерството на вътрешните работи е показало "солидни и убедителни резултати" по темата за присъединяване на страната ни към шенгенското пространство.

Важно е да останем обективни и прагматични, и да мислим кое е добре за България и за българските граждани, призова още Мария Габриел след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени трите бюджетни проектозакона за догодина.

След протестът на футболни фенове на 16 ноември срещу ръководството на Българския футболен съюз, от "Продължаваме Промяната - Демократична България" поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, изтъквайки като причина за това допуснати случаи на превишаване на правомощията от страна на полицейски служители.

Министър Стоянов не подаде оставка и заяви, че не се толерират никакви форми на насилие, а всички случи ще бъдат разследвани и ще бъде понесена отговорност.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е имало опит за намеса в работата на МВР от страна на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, само че Стоянов не е допуснал това.

"Ако вътрешният министър продължава да си затваря очите и да замазва проблемите, тогава ще си подам оставката, но той тръгна в правилната посока. Видях, че е обявил, че трима служители са освободени. Това е знакът, който МВР дава, че насилието не може и не трябва да бъде оставено безнаказано", коментира и премиерът Николай Денков на летище София, където посрещна българските състезателки по шахмат, завоювали европейската титла при жените.