Около 1 млрд. лв. не влизат в държавния бюджет заради сивата икономика при търговията с горива. Това заяви икономистът и депутат от БСП проф. Румен Гечев пред bTV. Той допълни, че половината от горивото на пазара се формира от акцизи и ДДС.

В петък каним всички медии в ГДБОП, за да покажем 24-часова система за наблюдение на преноса на горивото до бензиностанциите, обяви вчера премиерът Бойко Борисов.

В контрабандния център ще работят експерти от всички служби.

Борисов ще демонстрира как се случва придвижването от границите до колонките на бензиностанциите.

Чрез това наблюдение се цели да се ограничи контрабандата, а и да стане ясно за какви количества нелегален внос става въпрос. През последните седмици се появиха коментари за танкери и цистерни, които вероятно внасят нелегално гориво у нас.

"Преди една година с изменения в Закона за акциза, трябваше на всички пристанища, на които се приемат петролни танкери да има измервателни уреди - да, но не. През декември 2017 г. министърът на финансите удължи срока с 6 месеца, до средата на 2018 г., със задна дата. На 16 март се наложи парламентът да узаконява наредбата на г-н Горанов. Вече сме февруари 2019 г. и чак сега имаме намерения да бъде проследявано", посочи Гечeв.

Според депутата, по европейско законодателство - минималният акциз на 1000 л. гориво е 359 евро, у нас той е 363 евро, докато в Холандия е 778 евро, Франция - 600 евро. Според Гечев, рекордно ниският акциз у нас е за сметка на държавата.

"Ако при крайната цена сме на добро място в ЕС, но около нас има държави с почти двоен акциз. Въпросът е кой прибира парите от разликата, при сравнително еднакви цени за България. Лъвският пай се прибира от продавачите, а при други страни с висок стандарт се прибира от държавата", посочи депутатът.

По думите на икономиста ролята на държавата е да регулира пазара. "Сръбската рафинерия, която се контролира от "Газпром", тя е с половината капацитет на българската рафинерия, те обаче отчитат нетна печалба от 270 млн. евро при 15% данък печалба. В същото време "Нефтохим" след приватизацията не е платила нито една стотинка данък печалба. Сивата икономика е навсякъде - и при производителите, и при разпространителите", коментира Гечев.

Според левия депутат има две клики в този бизнес, а държавата се чуди, как да им угоди.

Така той коментира споровете меду дребните и едри търговци на горива за промените на закона.

БСП искат и да се смени състава на ЦИК преди изборите. Според Гечев, те настояват да се спазва Конституцията, където е описано, че Комисията има мандат и той изтича.