Турция активизира дейностите по осигуряване на завръщането на стотици хиляди сирийци, които потърсиха убежище там по време на гражданската война. Турски строителни предприемачи изграждат жилищни и инфраструктурни обекти в сирийския град Азез, който бе разрушен по време на войната в Сирия, предаде Нахиде Дениз за БТА.

В резултат на офанзивата "Ефратски щит", която турската армия предприе през август 2016 г. областта бе прочистена от терористите на Ислямска държава.

Последва масов наплив на турски строителни и други фирми в близкия до турската граница сирийски областен град Азез, с цел възстановяване на инфраструктурните и жилищни обекти и изграждане на нови. Дейността им се подкрепя и от турското правителство, понеже възстановяването на разрушените от войната обекти и изграждането на нови жилища ще направи възможно изпращането обратно на сирийските мигранти в Турция.

Отговорен представител коментира, че тъй като сирийските мигранти са със статут на гости, трябва да се осигурят и съответните условия за тяхното благоприятно завръщане в напуснатите домове.

Тази задача изпълняват турски фирми и предприемачи. Смята се, че така ще се създадат условия за нормален живот и търговско икономическо оживяване на областта.

От друга страна, насочването на турските фирми и предприемачи масово към региона е алтернатива за много от тях, които изпитват трудности поради икономическата криза в Турция.

Източници от региона съобщават, че строителството се извършва с бързи темпове. Турското правителство планира да изпрати стотици хиляди сирийски мигранти, пребиваващи в Турция, в областта на Азез, където обстановката се нормализира след войната.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви тези дни на пресконференция, че в Истанбул е забранена адресната регистрация на сирийски граждани. По думите му към момента броят им там е 546 296, но според твърденията на опозицията те са към 1 милион души само в Истанбул, а общо в страната надхвърлят 3.5 млн. души.

"Сирийските мигранти притежават манталитет, поведение и култура, които се оказаха дълбоко чужди на турското общество (...) Всичко това в последно време допринесе за силното нарастване на негативното отношение към сирийските мигранти в сравнение с първите години, когато преобладаваше съчувствие, загриженост за бъдещето им, желание да живеят комфортно в нашата страна", казва социологът Джемал Пекер.

Той подчерта, че международните институции оценяват високо грижите на Турция за сирийските мигранти, но в същото време те се очертават като тежко, непосилно бреме за турската държава на фона на икономическата рецесия.

Според една анкета само 7 процента от турските граждани одобряват пребиваването на сирийските мигранти в Турция.

Едновременно със задълбочаването на недоволството на турската общественост от сирийските мигранти и увеличаващите се искания за тяхното връщане, мнозинството турци изразяват песимизъм, че това ще бъде възможно. В проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие съвместно с фондацията на проучване на икономическите политики на Турция се посочва, че 71 на сто от заетите с трудова дейност в страната сирийци не желаят да се върнат в Сирия. Около десет хиляди са регистрираните фирми на сирийски граждани, които се занимават основно с износ.

По данни на турското министерство на вътрешните работи през 2019 г. 79 894 сирийци са получили турско гражданство. За 8 години /от началото на гражданската война в Сирия / в Турция са се родили 405 521 сирийски деца.

До месец май 2019 г. от Турция в Сирия са се завърнали 329 хиляди души.