Светът никога не беше виждал нищо подобно. Повече от 5 месеца опустошителните пожари по югоизточния бряг на Австралия оставиха само пепел и въглени в район, по-голям от площта на Ирландия. Огънят отне 33 живота, разрушавайки хиляди домове, градовете се задушаваха от токсичен дим и почти затриха уникалната дива природа на континента. 

Пожарите в Австралия промениха начина, по който местните жителите гледат на климатичната криза. Това, което им се виждаше далечно като абстрактна идея евентуално за далечното бъдеще само за лято се превърна в ежедневна реалност. 

Десетки водещи международни наблюдателите и изследователи вече алармират, че Австралия започва "от нулата" след катастрофата. 

Затова и престижното издание "Гардиън" открива специална рубрика за кризата на континента със заглавие: "Фронтова линия: В окото на австралийската климатична криза". Журналисти са се срещнали с местни жители, засегнати от "ужаса" на континента. Те са посетили най-засегнатите райони. 

"От нетърпимата жега до затоплящите се води Австралия всъщност е обхваната от ефекта на глобалната климатична криза много по-бързо в сравнение с останалия свят", алармират експертите.

Икономическите щети от пожарите в Австралия вероятно ще надминат рекордните 4,4 милиарда долара от бедствията през 2009 г., наричани "Черната събота". Това обявиха преди 3 дни от международната рейтингова агенция "Мудис", цитирани от "Гардиън". На 7 февруари 2009 г. Австралия преживя едни най-големите пожари в историята си, при които загинаха повече от 170 души.

Вижте още снимки тук

Икономистът на "Мудис" Катрина Ел заяви, че пожарите допълнително ще засегнат вече анемичното потребителско доверие. Те увеличават шансовете за намаляване на рейтинга през следващия месец, освен това ще навредят на икономиката заради увеличеното замърсяване на въздуха. Пожарите пряко вредят и на туризма и селското стопанство.

Обилни дъждове заляха части от Източна Австралия, като предизвикаха наводнения в района на Сидни, но донесоха и известно облекчение на пожарникарите, които продължават да се борят с десетки пожари в щата Нов Южен Уелс, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По данни на местните власти в Нов Южен Уелс продължават да бушуват 42 пожара, като 17 от тях още не са овладени. Пороите все пак са угасили 20 от пожарите в югоизточния австралийски щат.

Дъждовете, които са най-проливните от близо 20 години, засегнаха и части от щата Куинсланд. Само за Сидни се очакват 130 мм валежи за 24-те часа до утре сутринта, което ще е най-голямото количество валежи за едно денонощие от 5 февруари 2002 г.

Макар и да помагат срещу пожарите, тези обилни дъждове носят и рискове. Властите предупредиха за наводнения и свлачища в Нов Южен Уелс, който е австралийският щат с най-голямо население.

Според издадената през януари тримесечна метеорологична прогноза за Австралия се очаква температурите да останат високи и да паднат много малко валежи.