„Отказ от климата“ на художника от Сидни Скот Марш. Творбата "оцелява" само няколко часа. Свалена е бързо от общинските власти.

Това е един от язвителните плакати, с които арт обществото на Австралия въстава срещу действията на правителството, което е обвинено в апатия и бездействие по отношение на климатичните промени. Само за 24 часа всички автобусни спирки около Сидни и в града бяха "превзети" от арт инсталации, плакати и графити. Идеята за нестандартния и ненаказуем протест е на художествения колектив „Bushfire Brandalism“, който използва огненото нещастие на Австралия като емблема и опорна точка, за да се изрази капсулираното с години недоволство на гилдията. 

Политическо изкуство в партизански стил - така "Гардиън" нарекоха многобройните изображения с гръмки фрази, които са разпространени навсякъде по автобусните спирки около Сидни, Бризбън и Мелбърн. Те имат една единствена цел - да се привлече вниманието към кризата след пожарите в Австралия. 

Десетките политически плакати са поставени на местата за външна реклама по спирките. Това е извършено незаконно, а произведенията са дело на 41 художници. Миналия четвъртък, 30 януари, пешеходците в някои предградия най-вероятно са подминали някои от артистите-активисти, носещи сигнални жилетки. Може би са ги помислили за вандали.

Направо е невероятно какви неща можеш да извършиш и да ти се размине, носейки сигнална жилетка. 

"Сякаш е наметало, което те прави невидим", шегува се Скот Марш. Той и съмишлениците му наричат акцията "Пожарен брандализъм".

А паролата е: "Австралия гори". 

Марш е международно известен с политическите си графити. За акцията, той е избрал портрет на Скот Морисън с надпис на челото му: "Отказ от климата". 

QR Код на всеки плакат свърза хората с благотворителна кауза, свързана с последиците от пожарите, която художникът е избрал. Дава на обществото и идея кои организации и хора са свързани по някакъв начин с "пожарния брандализъм".

Снимка: AP/БТА

За съжаление много от произведенията бяха свалени почти толкова бързо, колкото бяха поставени. В понеделник са били инсталирани 78 плаката, които представляват "най-голямата несакционирана изложба на открито в страната".

"За съжаление само някои от плакати се задържаха по-дълго непокътнати", коментират международните медии. 

"Не всички герои носят щайки" - графит на Марш във връзка с психично болен, наръгал две жени и задържан от минувачите с щайга.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Брандализмът е т.нар. антиреклмано арт движение, което през 2015 година пое отговорността за "превземането" на над 600 рекламни пространства в Париж, Франция. Активистите се обърнаха към медиите, бизнеса и управляващите с фалшиви новини, които предупреждават за рисковете и опасността от климатичните промени. Наименованието "брандализъм" идва от комбинацията на думата "бранд" и "вандализъм". 

С изкуство вместо реклама и фалшиви постери на спонсорите на климатичната среща известни улични артисти протестираха срещу "корпоративния преврат" и "лицемерието", което според тях грози планетата.

През 1979 г. е създадена формация от художници и графити артисти, наречени "Bugger Up". Тя тръгва от Сидни и бързо обхваща други австралийски градове. Артистите се обявява срещу пороците, погълнали обществото като рекламите за цигари, алкохол и др. 

Британски артисти "KLF" са били свързани с редица подобни изяви, в които изразяват недоволството си чрез изкуство - още през 90-те години, та чак до въпросната 2015 година в Париж, когато са превзети над 600 рекламни площи. 

В "протестната изложба" участие са взели над 41 артисти, включително известни като Джорджия Хил, Том Джерард, Сара Макклоски, Гостпатрол, Калъм Престън, Е.L.Л.  и др. анонимни.

На един от плакатите коала oт карамел се топи, а до нея има надпис: "Спасете една от иконите на Австралия". На друг плакат анимационният Блинки Бил бяга от настигащ го пожар. 

Около три седмици е отнело на артистите да подготвят афишите, като се разбирали в групов таен част в Инстаграм. Те изразяват притесненията си заради предубеденото отразяване на пожарите и дезинформацията, споделена от няколко медии, част от тях собственост на Мръдок.  

"Изглежда сякаш превземането от наша страна на обществено пространство е доста подходящ ъгъл за изразяване, което да бъде отразено", смята един от организаторите, пожелал да остане анонимен. 

"Имаше доста дискусии за различния опит и отношение на хората, живеещи в града и тези, от извънградските региони. Но бяхме ограничени от време и ресурс, а и в същност подобни рекламни площи съществуват само в центъра".

Много от участващите артисти никога не са засягали политически теми. Същото не може да се каже за Скот Марш, който от години изразява негодуванието си по този начин - още от времето, когато е студент. 

"Хората се страхуват, че може да загубят работата си и това ги спира", казва той. 

Графит с премиера Скот Морисън и послание "Весела Криза"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Творбите на Марш са почиствани след това и премахвани по друг начин. Той винаги дава за пример краткия живот на надмиса "Честита Криза" ( вместо "Честита Коледа"), която оцеля едва три дни. Той я превърна в търговска линия и успя да събере близо 132 хиляди долара за автстралийските пожари.

Прочут е и портретът на Джордж Майкъл като светец. Той бе замазан с черна боя от местните заради "двузначни послания". 

Графитът на Кардинал Джордж Пел и Тони Абът - "Щастлив Край" - бе отново заличен с боя само за 24 часа от трима мъже, които го обявиха за "порнография". 

Графит с образа на бившия премиер Тони Абът във връзка с позицията му за еднополовите бракове

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Марш дори заличи сам свой графит, след като успя да продаде за 100 хиляди долара един-единствен негов принт. 

"Интерактивните творби са по-забавни от стенописите", казва Марш.

Понякога артистът-активист организира търсене на великденски яйца. След това агитира участниците да ги хвърлят по портрет на премира, нарисуван като зайче и с надпис: "Нахрани ме" 

Графит с образите на Тони Абът и Кардинал Джордж Пел

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди миналогодишните избори Марш направи плакати на Клайв Палмър, който заспива по време на пресконференция и покани хората да рисуват пениси по него.

Понякога Марш е краен. Не му стига графит в Сидни, решава да направи и в Рим, близо до Ватикана. Понякога, когато няма време, има предварително приготвен хартиен вариант на графита. Довършва го на място с боя. Във всички случаи минувачите са били изненадващо положително настроени. 

Скот Марш е един от най-язвителните и безстрашни артисти-активисти от движението "Брандализъм"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Последният от 78-те плаката на "Пожарен брандализъм" вече е  свален, но за Марш справянето с климатичните промени не е приключило.

Той продължава да създава сатирични произведения, свързани със спорната мина за въглища в Адани.

Скот Марш докато рисува графитите

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"За мен това е моя начин да съм активен. Фрустрирам се от липсата на действия. Опитвам се да се разсейвам, да не задълбавам, но в един момент избухвам вътрешно и сега се носи във въздуха онова усещане - сега е моментът да натиснем правителствата да работят по климатичните промени. Ако сега нищо не се случи, никога няма да се случи", казва пред "Гардиън Марш. 

"Черното лято" на Австралия

Днес премиерът Скот Морисън нарече сезона на горските пожари 2019-20 г., които взеха вече над 30 жертви, "черното лято" на Австралия.Десетки пожари продължават да горят днес в три щата, включително в околностите на столицата Канбера, отбелязват БТА и ДПА.

"Тези пожари още не са свършили и опасността все още е пред нас на много, много места, но днес ние сме заедно, за да скърбим, да почетем, да размислим и да се поучим от Черното лято, което продължава", каза Морисън.

В историята си Австралия е давала имена на отделни горски пожари според мястото и времето, като Черния четвъртък от 1851 г., Пепелната сряда от 1983 г. и Черната събота от 2009 г., но никога на цял сезон, допълва ДПА. Този път сезонът започна по-рано и тежко засегна четири щата, изгоряха 12 милиона хектара, загинаха най-малко 33-ма човека и над един милиард животни, а 3000 домове бяха унищожени.

Цялото днешно заседание на федералния парламент в Канбера, който поднови работата си след двумесечната лятна ваканция, бе посветено на тази тема. Членове на семействата на девет пожарникари, загинали при потушаването, и началникът на пожарната служба в Нови Южен Уелс Шейн Фицсимънс, който оглавява борбата с горските пожари, присъстваха в парламента като гости. Няколко политици почетоха паметта на загиналите огнеборци. Премиерът Морисън благодари и на страните, предоставили помощ - сред които Нова Зеландия, САЩ, Канада, Индонезия, Малайзия, Република Корея, Сингапур, Япония, Папуа-Нова Гвинея и Фиджи.

По време на заседанието протестиращи пред сградата на парламента призоваха за повече действия против климатичните промени. През последните месеци консерваторът Морисън бе подложен на критики заради справянето с кризата с горските пожари и бездействието спрямо промените в климата. Днес премиерът обяви, че възнамерява да свика кралска комисия за разследване на горските пожари, за да бъдат извлечени поуки за в бъдеще. Тя ще определи и кога федералното правителство може да се намеси при справянето с национално бедствие, което сега е в компетенцията на отделните щати. Кралски комисии в Австралия се създават по проблеми от особено обществено значение и имат широки правомощия, посочва ДПА. Морисън трябва да получи одобрението от премиерите на отделните щати и териториите, за да може разследването да започне