Самолет за гасене на пожари се разби в планинска местност в австралийския щат Нов Южен Уелс. Загинали са тримата членове на екипажа, съобщиха местните власти.

Връзката със самолета С-130 Херкулес, който участвал в гасенето на горските пожари в района, била изгубена малко след 14.00 часа местно време (03.00 по Гринуич).

"Комуникацията е загубена с голям въздушен танкер, който е работил в района на Сноуи Монаро", заявиха от пожарната служба, преди да бъде установено, че машината се е разбила.

Жертвите са американци, част от специализираните пожарникарски екипи, изпратени от други държави да помогнат на Австралия в борбата с огъня. Самолетът е бил собственост на канадската компания Кулсън авиейшън.

Не е ясно какви са причините, започна разследване.

По-рано днес бушуващите в района на столицата Канбера горски пожари принудиха властите да затворят международното летище, за да запазят пистите му за само за самолетите за гасене на пламъците. Всички полети за и от Канбера бяха прекъснати към обед местно време, но терминалът не е евакуиран, посочи говорител на летището, цитиран от Франс прес.

Снимка: AP/БТА

След като от седмици хора спасяват обгорели коали, вчера беше съобщено, че друг торбест бозайник - вомбатите, са също много по-силно засегнати от бушуващите в Австралия горски пожари в сравнение с коалите, съобщи Ройтерс.

"За всяка коала, която сме загубили в бедствието, вероятно сме загубили десет или петнадесет вомбата, но не им обръщаме внимание", каза Джон Крейтън, който ръководи доброволческата организация Уъмбат кеър Бъндануун.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Коалата се превърна в символ на пожарите, но толкова много други животни умряха. Загубихме толкова много от дивата природа", каза още той.

Крейтън, който е на 58 г., започва да се интересува от вомбатите, когато се премества в Австралия от САЩ преди 30 г. Той посвещава живота си на това да изучи как да спасява и да се грижи за ранени торбести бозайници. Преди шест години това се превръща и в негова професия.

Крейтън и още близо 50 доброволци създават хранителни центрове за вомбати, завръщащи се в изгорелите територии, които обитават. Там те доставят моркови, сено и вода за животните.