Потвърждавайки датата и мястото на срещата, помощникът на Владимир Путин по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков уточни, че руският президент и севернокорейският лидер ще обсъдят мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров. Посещението на Ким е ключово в този процес, каза той.

Ушаков се извини на медиите, че Кремъл дълго време не е информирал журналистите за хода на подготовката на преговорите между двамата лидери.

"Постъпихме така, защото се договорихме със севернокорейските колеги да не даваме информация на медиите за предстоящата визита", поясни президентският съветник. "Спазвахме стриктно тази договорка и дори според мен, много стриктно".

По-рано днес севернокорейската официална информационна агенция КЦТА съобщи, че държавният ръководител ще посети скоро Русия по покана на Путин. Според агенцията с визитата си в Русия Ким цели да спечели международна подкрепа за своите планове за икономическо развитие след провала на втората му среща с Доналд Тръмп през февруари в Ханой.

Южнокорейски медии съобщиха, че срещата между Путин и Ким ще се проведе в кампуса на Далекоизточния федерален университет във Владивосток. Той е бил посетен от заместник-председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чхан-сон.

В кампуса ще отседнат севернокорейският лидер и членовете на делегацията му, самият Ким Чхан-сон е бил забелязан на жп гарата, където, както се очаква, Ким Чен-ун ще пристигне с влак утре, 24 април, допълва южнокорейският вестник.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, която заема поста първи заместник-завеждащ отдела за пропаганда и агитация в ЦК на Корейската трудова партия, е пристигнала вчера във Владивосток за подготовка на срещата между лидерите на Русия и Северна Корея, съобщи днес южнокорейският в."Чосон илбо", цитиран от ТАСС.

Сутринта на 22 април Ким Йо-чен излетя от Пхенян за Владивосток, пристигайки в Русия преди Ким Чен-ун, за да завърши последните приготовления за срещата на върха, пише изданието, като се позовава на собствени източници. Според вестника тя вече се е срещнала с намиращия се там Ким Чхан-сон.

Какви са целите на Пхенян

По време на историческата си визита във Владивосток Ким Чен-ун няма да бъде единственият севернокореец в Русия. Русия всъщност наема евтина работна ръка от Севера Корея в лицето на около 10 000 работници, което е важен източник на приходи за Пхенян, пише Клер Лий от Франс прес, цитирана от БТА.

На срещата си с руския президент Владимир Путин севернокорейският лидер вероятно ще се опита да засили икономическите връзки с Москва в момент, когато дипломацията с Вашингтон е в задънена улица. Друга цел на Пхенян на първата двустранна среща на подобно ниво след тази през 2011 г. между Ким Чен-ир и Дмитрий Медведев ще бъде също така излизането от доста силната зависимост от Китай. Днес повече от 90 процента от външната търговия на КНДР е с Китай, твърдят експерти.

Един от най-важните "износни продукти" на Пхенян е работната ръка, която предоставя на съседите си на ниски цени в замяна на по-голямата част от възнагражденията на работниците, твърдят правозащитни организации. Москва е вторият най-голям "вносител" на севернокорейска работна ръка след Пекин, според ООН. В Русия севернокорейците получават работа основно в Далечния изток, в минния и горския сектор, в текстилната индустрия и в строителството.

Ким и Путин от тази гледна точка имат общ интерес за смекчаването на международните санкции срещу Северна Корея. Резолюция 2397 на Съвета за сигурност на ООН от декември 2017 г. въвежда изискване за всички страни, наели севернокорейци, да ги изпратят в Северна Корея в срок до две години. В официален документ Москва съобщи миналата година за 11 490 севернокорейци, които имат валидно разрешение за работа, което е три пъти по-малко отпреди, припомня Клер Лий.

Миналата седмица севернокорейски служители помолиха Москва да продължи да използва севернокорейски работници след крайната дата, определена от ООН, според специализирания сайт Ен Кей нюз.

Амбициите на Москва в дългосрочен план са да получи достъп до Корейския полуостров, за да изнася през него въглеводородите си за други страни като Япония, Южна Корея и Тайван.