Европейският парламент осъди категорично "все по-агресивните действия на Русия, Китай, Иран и Северна Корея, които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство".

Взимайки предвид последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от трети страни, евродепутатите призовават държавите членки да обмислят разработването на стабилна правна рамка както на ниво ЕС, така и на международно ниво, за противодействие на хибридните заплахи, се казва в съобщение на пресцентъра на ЕП в София.

Залага се на противодействието срещу Русия

В резолюцията, която беше приета с 489 гласа "за", срещу 148 гласа "против" и 30 "въздържал се", евродепутатите призоваха за "повишаване на осведомеността относно руските дезинформационни кампании, тъй като те представляват основен източник на дезинформация в Европа". Призовава се ЕС да разшири правомощията на Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство (партньорство), основана през 2015 г., в отделна структура към службата за външна дейност на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от страна на Русия.

Евродепутатите призовават за регулирането със закон на онлайн медиите, доставчиците на услуги за текстови съобщения и доставчиците на интернет търсачки. Компаниите, които не премахват бързо системните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност. Освен това, властите трябва да имат възможност да идентифицират и локализират авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание.

Защита на независимостта на изборния процес

Евродепутатите категорично осъждат намеса на трети страни в избори и референдуми. Държавите членки са призовани да внесат изменения в изборните закони, които да им позволят проактивна борба със заплахите, които произтичат от кампаниите за дезинформация, кибератаките, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване.

Държавите членки трябва да подкрепят асоциираните към ЕС страни и Западните Балкани за осигуряване на солидна защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности.

Във вторник ЕП също така прие законодателство за защита на европейските избори през май 2019 г. от злоупотреба с лични данни, вследствие на констатациите относно подобни действия по време на референдума за Брекзит в Обединеното кралство и скандала с "Фейсбук/Кеймбридж Аналитика". Новите правила въвеждат финансови санкции за европейските политически партии и фондации, които умишлено злоупотребяват с лични данни по време на кампаниите за европейски избори.

ЕК: Чувстваме се сами

Чувстваме се сами в усилията за противодействие на дезинформацията, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с твърдения във френските политически среди, че ЕС е изграден с финансиране от нацистите и с помощта на ЦРУ.

Трябва да се интересуваме от финансирането на онези, които целят да разрушат ЕС, добави говорителят. Не сме лековерни и предприемаме мерки, но се чувстваме самотни в тези усилия. Това не е игра, която ще бъде спечелена от Брюксел. Имаме нужда от подкрепата на правителствата, гражданското общество, медиите, платформите. Борбата е много сложна, за да бъде спечелена само от нас, добави той.

Говорителят определи твърденията за историята на ЕС, в които се намесват нацистите и ЦРУ, като "налудничави". В европейските столици има усещането, че ако е нападнат ЕС, това не ги засяга, а не е така, допълни той.