Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли обвини Русия, че "мами" за санкциите на ООН срещу Северна Корея, и заяви, че САЩ разполагат с "доказателства за последователни и широкообхватни руски нарушения", предаде Ройтерс.

Пред Съвета за сигурност на ООН Хейли заяви, че макар и да са в ход "сложни и чувствителни преговори" между САЩ и Северна Корея, сега не е правилното време да се започва облекчаване на санкциите срещу Пхенян, цитирана от БТА.

"Русия трябва да спре с нарушенията на санкциите срещу Северна Корея. Трябва да сложи край на организирания си опит да прикрие доказателствата за нарушения на санкциите. Нарушенията й не са единични случаи. Те са систематични", допълни Хейли.

Китайският постоянен представител в ООН Ма Чжаосюй заяви, че страната му изпълнява санкциите срещу Северна Корея и предупреди, че конфронтацията с Пхенян "не води доникъде". Той призова в преговорите между САЩ и Северна Корея да бъде постигнат напредък и апелира Съветът за сигурност да остане единен по въпроса.

"Прибягването до сила няма да донесе нищо друго, освен катастрофални последици", каза Ма пред съвета.

След като през юни президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун поеха ангажимент да работят за премахване на ядрените оръжия, Русия и Китай предложиха на Съвета за сигурност да обсъди облекчаване на санкциите.

САЩ и другите членки на съвета заявиха, че санкциите трябва да бъдат прилагани стриктно, докато Пхенян не пристъпи към действия.

От 2006 г. съветът единодушно налага санкции на Северна Корея с цел да отреже финансирането за програмите на КНДР за ядрени оръжия и балистични ракети. Беше забраняван износът на стоки, включително на въглища, желязо, олово, текстилни изделия и морски храни. Въведени бяха и ограничения върху вноса на петрол и рафинирани петролни продукти.

Заместник генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Ди Карло заяви пред съвета, че макар и в последно време да са наблюдавани някои положителни събития, "продължава да има признаци, че КНДР запазва и развива програмите си за ядрено оръжие и балистични ракети".

Според ТАСС Хейли е обвинила Русия, че е съдействала на специалните служби на КНДР в убийството на брата на Ким Чен-ун, Ким Чен-нам.

"Когато Северна Корея е извършила убийството на Ким Чен-нам, това е станало със съдействието на Русия, която е предавала биологични вещества на Северна Корея", каза тя на днешното заседание на съвета, което беше посветено на санкциите срещу Пхенян.