Детлеф Лихтрауер чака години наред да се върне отново на това място - в идиличната вила "Бернвард" в бонския квартал Оберкасел, която някога е била детски санаториум. Лихтрауер никога няма да забрави шестседмичния си престой там. Спомените, които го връхлитат, обаче са всичко друго, освен идилични - забраната да пие вода, насилието и уплахата. "Още щом пристигнахме, започнаха да ни нареждат", разказва той. "Сядайте и мълчете!"

Лихтрауер е дошъл заедно със Зигрид Блушке, която също е била в санаториума. И тя си спомня за страха, който е изпитвала от служителките, спомня си за принудителното хранене, ударите с чехли. През 70-те години стотици деца се лекуват в "Берндвард" - предимно такива, които имат проблем с храненето, затлъстяването или подмокрянето. В санаториума ги изпращат лекарите и социалните служби.

Съмнителната терапия

Вместо радост и почивка, децата се натъкват на атмосфера, в която властват страхът и унижението. Лихтрауер и Блушке разказват, че след закуска им поставяли инжекции. Особено болезнено било, когато лекарят на комплекса лично слагал спринцовките. "Виковете на децата се чуваха надалеч." Двамата и до днес не знаят какво им е било инжектирано.

Телевизионното предаване "Report Mainz" изследва досиетата от този детски санаториум, закрит през 1976-а година. Според тях децата са били приспивани и укротявани с психитропни вещества и болкоуспокояващи. По указания на главния лекар персоналът е трябвало да се погрижи децата да "заспиват прави". Бивш служител признава, че те често са били неадекватни и не са могли да пазят равновесие.

Фармакологът Герд Глейске описва случаите в "Бернвард" като скандал. Терапията не е нито оправдана, нито одобрена. "На децата може да са им били нанесени трайни щети", казва той.

До 80-те години на миналия век в Германия има около 1000 подобни санаториума. В колко от тях децата са били третирани с такива медикаменти не е ясно. "Report Mainz" разполага с показанията на хора, които са били в други подобни заведения. И те са получавали горчиви отвари, таблетки и хапчета.

Кошмарите остават и до днес

Фармацевтката Силвия Вагнер изследва употребата на лекарства при деца от години и от известно време се занимава усилено със ситуацията в бившите детски санаториуми. "Там децата са били упоявани с лекарства", казва тя. "Особено когато са били неспокойни, тъжни или просто, за да ги приспят."

През май социалните министри на федералните провинции взеха решение да разследват начина на работа в детските санаториуми. В интервю за "Report Mainz" здравният министър на провинция Баден-Вюртемберг Манфред Луха настоя да бъде изяснена употребата на лекарства в тези домове.

За Лихтраутер и Блушке това е важно решение, защото и двамата са преследвани от спомените си и до днес. Лихтраутер признава, че страда от посттравматично разстройство. "Събитията оттогава постоянно се връщат в кошмарите ми."

Текстът е публикуван в DW