Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Асеновград във връзка с изказването на турския посланик Хасан Улусой, който обвърза турските инвестиции у нас с изучаване на турски език в училище.

На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик и дали ще вземе отношение по него, държавният глава посочи, че вече е взел.

"Вчера докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието "Пазим езика си" - говорим за българския език. В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси", каза още Румен Радев, цитиран от "Фокус".

"Помнете, че не само вие пазите езика си, но и нашият език пази вас, за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в живота. За да бъдете достойни българи, успешни и удовлетворени от себе си граждани на света", каза на учениците президентът.

Румен Радев бе в Асеновград по-рано днес по повод празника на града (на снимката). Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани. Но Радев вече е в Скопие, където ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Северна Македония Стево Пендаровски.