По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. Това съобщиха от МВнР.

Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.

Във връзка с това подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения, се казва в заключение на съобщението.

По време на откриването на завода в Кърджали. Хасан Улусой е вляво от премиера Борисов

Снимка: БТА

Какво каза посланик Улусой

Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани - писмено и говоримо. Така ще идват и повече турски инвестиции. Ние сме готови да съдействаме. Това каза посланикът на Турция Хасан Улусой при откриването на четвъртия у нас завод на "Теклас" за каучукови, пластмасови и метални съединения за автомобилни спирачните системи.

Какъв коментар направи премиерът Борисов

Думите на посланик Улсой коментира в отговор на журналистически въпрос и премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на завода.

"На посланика първо не му е работа на такъв хубав празник да говори за това. Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента. Ясно и Точно. В България може да се учи и турски, който желае. Има училища, университети и катедри, където това се случва", изтъкна Борисов и отбеляза, че ще му потърси отговорност.

 

Цитат, припомнен от Каракачанов

Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция - "Благодаря!", написа във фейсбук вицепремиерът Красимир Каракачанов.

И аз, подобно на видния български държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 в. да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: "Не ви щем ни меда, ни жилото!", заключи вицепремиерът.