Белград е ядосан дотолкова, че да говори за военна намеса, макар и заплахата да не изглежда сериозна.

В гласуване, насрочено за петък, 120-местният парламент на Косово се очаква да одобри внесен от правителството проектозакон за превръщане на съществуващите четирихилядни Косовски сили за сигурност, в по-голяма леко въоръжена армия.

Белград не признава независимостта на Косово, бивша сръбска провинция, загубена преди две десетилетия след бунт на етническите албанци и въздушни удари на НАТО.

Сърбия заяви, че основната цел на планираната армия ще бъде да завземе и прочисти етнически северната част на Косово, в която преобладава сръбското население. Официални представители в Прищина отричат това.

Предупреждавайки миналата седмица за потенциална военна намеса, сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че се надява, че "няма да ни се наложи никога да използваме армията си", но това е "в момента една от възможностите на масата".

Какво предизвика кризата

Тлеещото отдавна напрежение се засили, след като Косово наложи 100-процентен данък на сръбския внос миналия месец като ответна мярка, след като сръбското лоби възпрепятства опита на Косово да се присъедини към международната полицейска агенция Интерпол.

Сръбски официални представители твърдят, че тарифите фактически представляват ембарго, предназначено да принуди етническите сърби в Косово, основни потребители на засегнатите стоки, да напуснат страната. Европейският съюз, Съединените щати и Русия призоваха за премахване на новите мита.

Колко сериозна е сръбската заплаха

Въпреки че Сърбия засили дрънкането на оръжия, не е много вероятно да предприеме военни действия. Това би предизвикало директна конфронтация с 4600-те миротворци, водени от НАТО, включително американски войници, разположени в Косово от 1999 г. Това също така почти със сигурност ще доведе до западни санкции и изолация на Сърбия.

Какво е съотношението на силите

Независимо от присъствието на НАТО в Косово, Сърбия има много по-силна армия - около 30 000 професионални войници в сравнение с петте хиляди на новата косовска армия. Русия неотдавна оборудва Сърбия с изтребители и танкове, но бомбардировките от 1999 г. опустошиха военната мощ на страната, която остава незначителна в сравнение с тази на НАТО.

Каква е позицията на НАТО

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че планът на Косово за армия е "ненавременен, противоречи на съветите на редица натовски съюзнички и може да има негативни отражения върху перспективите на Косово" за присъединяване към алианса и към ЕС. Ако Косово продължи с този план, заяви Столтенберг, "НАТО ще трябва да преразгледа нивото на нашия ангажимент с Косовските сили за сигурност".

Какво е предназначението на косовската армия

Новата армия ще има годишен бюджет от 98 милиона евро, 5000 войници, въоръжени с леко пехотно оръжие, и 3000 резервисти. Косовски официални представители заявиха, че тя ще отговаря за реакцията при кризи и операции за гражданска защита - това, което настоящите паравоенни сили правят по същество. Основните й задачи ще бъдат издирване и спасяване, обезвреждане на взривни устройства, борба с пожарите и обезвреждане на опасни материали.

Доколко е легитимен този ход

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. определя, че Косово е под ръководството на Временната административна мисия на ООН в Косово, а сигурността се обезпечава от водените от НАТО миротворци. НАТО и САЩ помогнаха за обучението на настоящите Косовски сили за сигурност. САЩ подкрепят сформирането на нова армия чрез продължителен процес, водещ до мултиетническо представяне, което трябва да започне с промяна на конституцията на страната, която не споменава за армия. Това обаче ще изисква подкрепата на етническите сръбски депутати, които категорично се противопоставят на този ход.

Руският фактор

Русия силно подкрепя Сърбия - единствения й истински съюзник в Европа, и заяви, че съставянето на косовска армия "може да доведе до най-тежки последици не само за сръбското население в региона, но и за сигурността на целите Балкани". Но Москва е малко вероятно да се присъедини към Сърбия в евентуални военни действия срещу НАТО в Косово. Нещо повече, руската армия няма реален достъп до Сърбия и Косово, които на практика са обградени от страни членки на НАТО.

Американският фактор

Президентът Доналд Тръмп не показва голям интерес към напрежението на Балканите, но Косово на практика е американски протекторат благодарение на предишните администрации на Клинтън и Буш, които му помогнаха да получи независимост. САЩ имат 600 войници в Косово и каквато и да било сръбска атака би получила мощен отговор.

Какво следва

Сърбия отказва да участва във водените с посредничеството на ЕС преговори в Брюксел за нормализиране на отношенията между двете страни, докато Косово не премахне наложените мита. Правителството на Косово заяви, че няма да премахне тарифите, докато Сърбия не признае косовската държавност. Ще е необходимо голямо международно лобиране, за да бъдат рестартирани преговорите, които са ключови и за двете страни в желанието им да се присъединят към ЕС.

Как се отдели Косово от Сърбия

Войната през 1998-1999 г. между сръбските сили и етническите албанци в Косово отне живота на над 10 000 души. Кървавите репресии на Сърбия срещу сепаратистите и цивилните в Косово предизвикаха въздушните удари на НАТО, които сложиха край на войната. През 2008 г. Косово обяви независимост. САЩ и голяма част от Запада я признават, но Русия и Китай - не.

Превод БТА