Унгария ще изпрати още най-малко 60 войници в Косово до следващото лято, заяви министърът на външните работи на тази страна Петер Сиярто и добави, че в мисията на НАТО в Косово в момента се намират 398 унгарски войници, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

След двудневна среща на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел Сиярто каза, че Унгария ще се кандидатира за командна позиция в силите КейФОР в Косово, след като идната година изтече мандатът на италианския командир на силите.

Според неговите думи унгарските войници ще бъдат преразпределени от мироопазващата мисия на ООН в Кипър, а освен в Косово допълнителни сили ще бъдат изпратени и в Афганистан.

По-голямата роля на Унгария в мисиите на НАТО е в съответствие с обещанието, дадено на генералния секретар на тази организация Йенс Столтенберг.

Говорейки за Македония, Сиярто каза, че страната отдавна е трябвало да стане членка на НАТО. Той вярва, че след като приключи процеса около промяната на името й, процесът на присъединяване към НАТО ще приключи идната година.

Историята ни е показала, че ако съществуват нерешени проблеми в Западните Балкани, това води до големи проблеми. Би било по-добре това да се избегне, а най-добрият начин за това е ускоряване на процеса на интеграция, заяви Сиярто