Сръбският президент Александър Вучич обвини силите на НАТО в Косово (КейФОР) в умишлено заблуждаване на обществеността, предаде ТАСС, като се позовава на пресслужбата на президента. Вучич посочи това днес на среща с посланиците на Русия и Китай.

Нахлуването на отряди на РОСУ (косовските специални части) в северна Митровица показа, че силите КейФОР, тоест НАТО, умишлено са заблуждавали обществеността. Днес на всички е ясно по чия заповед и в съглашателство с кого представителите на НАТО са лъгали, каза Вучич.

Вчера сръбският президент каза, че е получил информация, че КейФОР биха спрели специалните части на косовската полиция по пътя им към северно Косово, ако тръгнат на север, и им благодари, ако е вярно. "Вярно ли е или не, не знам. Важно е обаче да не направим някоя погрешна стъпка", отбеляза Вучич на среща в Белград с представители на косовските сърби.

Полицейска или политическа акция на спецчастите?

По-рано днес косовските специални части РОСУ предприеха арести на няколко адреса в северната (сръбска) част на Косовска Митровица, където трябваше да се състои протестна акция на косовските сърби. Голям брой граждани от сръбска националност от Северна Митровица и от други сръбски средища в Косово се събраха на протест, организиран срещу въвеждането на мита от сто процента върху стоките от Сърбия и поради днешните арести (виж по-долу за протеста).

Арестувани бяха четирима души в рамките на разследването на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, съобщи говорителят на косовската полиция Даут Ходжай. Той допълни, че косовската полиция е извършила акция на четири места по заповед на съда. По време на акцията полицията намерила и иззела важни доказателства във връзка с убийството, съобщи косовската полиция.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че извършената рано тази сутрин акция на специалните части е "в съответствие със закона" и не е свързана с никаква политика, съобщава вестник Коха нет. "По заповед на специализираната прокуратура на Косово днес бе извършена полицейска операция в северно Косово, свързана с арестуването на няколко заподозрени за убийството на политика Оливер Иванович", написа Харадинай. "Искам да уверя всички граждани, че косовската държава и нейните сили не са и никога няма да бъдат против която и да е етническа или политическа група", подчерта Харадинай.

Косовският сръбски политик Оливер Иванович бе застрелян на 16 януари пред офисите на своята партия Гражданска инициатива в северната част на Митровица. Убийството му все още не е разкрито.

Има ли реална заплаха за сърбите в Косовска Митровица?

Във връзка със ситуацията Александър Вучич се срещна извънредно с посланиците на Русия и Китай Александър Чепурин и Ли Манчан и проведе също среща с ръководителите на силовите структури.

Лидерите на етническите сърби в Косово призоваха за спокойствие и поискаха от Сърбия и международната общност да им помогне, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Горан Ракич, кмет на северната част на Косовска Митровица, заяви пред АП, че лидерите на етническите сърби са формирали кризисен център и са призовали международната общност и Сърбия за помощ. Той посочи, че е говорил по телефона със сръбския президент Вучич.

Съветникът на Вучич - Никола Селакович, заяви, че арестите на четирима сърби в Косово са имали за цел "всяване на страх, сплашване и демонстриране на сила" спрямо сърбите в Косово. Това е игра на нерви, ходене по въже. Целта да се провокира нашата реакция, което ще бъде незабавно използвано за мерки срещу нас, каза Селакович.

Сръбският президент събра на извънредна среща с ръководителите на силовите структури във връзка със ситуацията в Косово.

Сърбите не искат да мълчат, не искат "да са в гетото"

На организираните в петък протести на косовските сърби в Рударе, община Звечан, е отправено искане към Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските продукти, както и освобождаването на четиримата сърби, които спецчастите на косовската полиция арестуваха по-рано днес, съобщи местното Радио "Контакт Плюс", цитирано от "Фокус".  Медията отбеляза, че протестиращите заедно със сръбските знамена са носили и транспаранти, на които са били изписани призиви към международната общност да реагира на действията на Прищина - "ЕС, отвори очи", "Не искаме в гетото" и "Не уморявайте от глад децата ни"...

"Ние нито имаме право, нито вече можем да си мълчим, сега трябва да се противопоставим, защото това не е борба против някой, това е борба за нас, за нашето физическо оцеляване", заяви пред протестиращите Игор Симич, заместник-председател на партията на косовските сърби "Сръбска листа".

На снимката: Полицаи са застанали пред графити, изобразяващи сръбския герб и надпис: "няма връщане назад" в северната част на Косовска Митровица