Бронирани машини с висока проходимост пристигнаха от САЩ в Косово, за да бъдат предоставени на разположение на косовските сили за сигурност, които Прищина възнамерява да трансформира във въоръжени сили на Косово, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

В Косово пристигнаха 24 бронирани джипа HUMVEE. През юли косовското правителство подписа договор за покупката на 51 машини.

Церемонията по приемането на доставката се състоя в казарма на силите за сигурност на Косово в Прищина, в която участваха високопоставени местни представители и представители на американското посолство.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди в края на миналата седмица, че създаването на "въоръжените сили" на Косово поставя под съмнение репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косовските власти да изпълняват задълженията си. Малко преди това премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че формирането на косовска армия може да предизвика въоръжена намеса на Сърбия в бившата нейна провинция. 

Косово продължава да бъде основен източник на нестабилността на Балканите. Прищина не само открито саботира изпълнението на споразуменията, постигнати чрез посредничеството на ЕС в диалог с Белград, но и изпълнява нови провокативни стъпки, подчерта руският министър. Вече пет години и половина не се прави нищо за създаването на общността на косовските сръбски общини, отбеляза Лавров.

Премиерът Рамуш Харадинай хвърли пакет от законопроекти в парламентарната процедура, за да създаде пълноправни въоръжени сили в противоречие на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и дори да заобиколи "конституцията" на Косово, коментира Лавров.

Ясно е, че те ще бъдат насочени главно срещу сърбите, живеещи в провинцията, особено в северните региони. На 22 ноември, в нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия, Прищина наложи 100% мита върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина. Според руския външен министър тази мярка има за цел и създаването на невъзможни условия за оцеляването на косовските сърби.