1960, Брюксел. На международното изложение е представено иновативно изобретение - автомобилна алармена система с блокиране. На изложбата продуктът получава "Големият златен медал", а името на Гордън Лонсдейл, талантлив британски бизнесмен от канадски произход, който "даде безопасност на автомобилите и мир на техните собственици", гърми из цяла Европа.

За приноса на Лонсдейл в развитието на технологиите във Великобритания и за факта, че той "прослави страната на голямо международно изложение", английската кралица Елизабет II присъжда на Гордън титлата "сър". Жалко е, че никой няма да разбере какво е било изражението на лицето на Нейно Величество, когато е била информирана, че бизнесменът Лонсдейл всъщност е съветският разузнавач Конон Молоди, който е работил в Англия дълги години.

***

Снимка: АР

Конон Молоди е роден на 17 януари 1922 г. в семейство на московчани - научни работници. Когато момчето е на седем години, в семейството настъпва трагедия - през октомври 1929 г. бащата Трофим Молоди умира от втори инсулт. Майката на Конон - Евдокия, която остава сама с децата си (Конон има по-голяма сестра), изпитва трудности, защото няма достатъчно пари за храна.

Сестрата на Евдокия - Анастасия, която емигрира в САЩ през 1914 г., разбира за това. Анастасия няма деца, но има финансови възможности и тя предлага на сестра си да изпрати Конон в Щатите, а тя ще поеме грижите за момчето.

Конон е на 10 години, когато се заминава за Сан Франциско. Там учи в местното училище. Преподавателите му помагат да овладее перфектно английски, немски и френски език, които Конон учи и в Москва. Но въпреки доста ясните перспективи за успешна кариера, Конон е нетърпелив да се прибере - наистина му липсват родината и роднините. Така през 1938 г. Молоди се завръща в СССР. В Москва той продължава обучението си в училище № 36, което завършва през 1940 г.

Но мечтите за висше образование трябваше да бъдат отложени - войната започва и 19-годишният Конон отива на фронта. Попада в артилерията и скоро става командир на разузнавателен взвод.

Разузнавателната група, включваща Конон Молоди, оперира в тила на германците. Той и другарите му взимат много пленници, които по време на разпитите издават местоположението на огневи точки на врага. По време на войната Конон научава и важно правило, което му е много полезно в живота:

"... Разузнавачът винаги трябва да е търпелив. Грешките му не се прощават. Всичко това са аксиоми. Но, за да ги овладеем, са необходими години и, уви, уроци, на които ни учи животът."

Конон Молоди - младият

През май 1945 г. Молоди стига до Берлин, вижда горящия Райхстаг и дори оставят автограф върху него. Завършва войната с чин лейтенант и началник на щаба на разузнавателния отдел на Белоруския фронт, получава медал "За военни заслуги", орден "Червена звезда" и орден "Отечествена война" - I и II степен.

Подходящото лице

Демобилизиран, Конон най-накрая успява да продължи обучението си - избира да учи юриспруденция (б.р.- (на латински iurisprudentia) е теория и философия на правото; както и наука за правото и съвкупност от всички правни науки) в Академията за външна търговия.

След като завършва с отличие през 1951 г., Молоди остава там, за да преподава китайски, който усвоява до съвършенство. Той планира да запише аспирантура и да посвети живота си на науката, но съдбата му поднася друго.

Веднъж Конон е посетен от другаря му Антон, който след войната продължава да работи в разузнаването. Антон кани Молоди да се присъедини към екипа им под ръководството на известния Рудолф Абел.

Конон отказва отначало, но Антон успява да го убеди. В условията на Студената война СССР спешно се нуждае от нелегални разузнавачи, които ще получат информация в лагера на предполагаемия враг - Англия и САЩ.

Заслужава да се отбележи, че Молоди има идеален външен вид за разузнавач, защото е лишен от национални черти и в зависимост от обстоятелствата може да мине и за французин, и за англичанин.

След като получава псевдонима Бен, Молоди трябва да пътува до Англия през Канада под името Гордън Лонсдейл, родом от миньорското село Кобалт.

Името не е избрано случайно: Гордън Лонсдейл наистина е съществувал, но умира през 1943 г. при мистериозни обстоятелства. Изборът в полза на Канада също е направен по причина, защото британците възприемат тази страна като част от Британската империя и смятат нейните граждани за нещо като далечни роднини.

Вече в Канада, Конон бързо свиква с образа на пресметлив, емоционално студен човек, загрижен само за парите.

Младежът се сдобива с канадски документи и вече е готов да замине за Англия, но за пътуването се изисква обосновка. Така скоро той получава предложение от "центъра" да влезе в училището по африкански и ориенталски изследвания в Лондонския университет.

Конон започва кореспонденция с университета, запознава се с всички подробности и подготвя заминаването си. Знаейки, че в Англия наличието на банкова сметка се счита за признак на уважение и статус, Молоди прави депозит в канадска банка, която има представителство в Лондон.

Старши чиновник, който е и секретар на канадския клон на Кралската отвъдморска лига, кани Конон да се присъедини към тази организация. Лигата е покровителствана от самата Елизабет II, а членството в нея струва само пет долара, но дава много предимства - те помагат на гостите отвъд океана да се установят в Англия, организират пътувания из страната и представят членовете си на полезни хора.

Молоди се съгласява на предложението да стане член на кралската лига без колебание - и не губи. Когато пристига във Великобритания през 1955 г., представители на отвъдморската лига му помагат да намери жилище и да разбере традициите на английското общество.

Конон започва да учи в Лондонския университет, поддържайки контакт с ръководството чрез други нелегални разузнавачи - Мориса и Леонтин Коен (според данни те са били семейство антиквари на име Крогер).

Младежът им е представен като нелегален разузнавач "Арни" и им помага да оборудват радиобункер в имението им.

Първата задача

Първата задача от "центъра" за Молоди е пътуване до Париж, за да се срещне с някой си Жан. Той трябва да заведе Конон до най-важния агент за съветското разузнаване - Уилсън, който имал достъп до разработването на бактериологично оръжие, което се прави в Центъра за изследване на биологични методи на война, намиращ се в град Портън, Англия.

Германски специалисти също са работили върху ужасно оръжие, способно да унищожи цялото население на дадена страна или континент.

Британците обаче ги издирват в последните месеци на войната и германците се съгласяват да бъдат преместят във Великобритания, но срещу това да бъдат освободени от отговорност за нечовешките експерименти със затворници. Резултатът от тяхната работа е заплаха за целия свят - бактериологично оръжие.

Една такава бомба може да унищожи население до 60 хиляди квадратни километра.

За да се срещне с Жан, Молоди посещава Лувъра. Агентът трябва да разпознае Конон по превързания среден пръст на лявата му ръка, който той вдига към слепоочието си от време на време. Подавайки сигнала, Молоди напуска Лувъра и тръгва към Елисейските полета. Скоро го настигна черен "Мерцедес", управляван от Жан. След кратък разговор Конон получава информация за агентите, с които трябва да работи, както и условията за срещата им.

Сред тях е и агент Уилсън.

Младежът се захваща за работа и създава много полезни контакти. Например, по време на кратка почивка, Конон се запознава с туристите Реймънд Строу и съпругата му. Строу се оказва майор от американските военновъздушни сили, който служи в Лакънхийт в Англия, където е базирана американската стратегическа авиация.

Двамата се сближават и така се стига до покана Молоди да посети военната база в окръг Съфолк. По време на посещението, от разговор с разтревожената съпруга на Строу, Молоди разбира за катастрофа на американски самолет в базата.

Бомбардировач пада върху подземно хранилище с ядрени заряди и се подпалва. Конон докладва на "центъра" за тази извънредна ситуация, както и за секретния тайник на територията на базата.

Благодарение на информатора Уилсън, Молоди скоро намира термос с проби от биологични оръжия и веднага го предава до "центъра".

Освен това Уилсън предоставя на Конон информация за разработването на газ CS, който по-късно е използван от американците във Виетнам, както и досие на водещи служители на "Портън". Конон, когато вече е в Москва, вижда един от тях в документален филм за престъпленията на Третия райх.

"На екрана проблясват страшни кадри - скелетни хора се гърчат в агония. Така германците изучават ефекта на микроорганизмите, които парализират волята, причиняват адски болки, осакатяват тялото. ... Имаше и "изследовател" от Портън", споделя той по-късно в мемоарите си. 

Бизнес с КГБ

Молоди създава семейство по време на ваканцията си през 1955 г. Веднъж годишно той има възможност да пътува до Москва - но първо, използвайки фалшиви документи, той влиза в една социалистическа страна, а след това от нея пътува за СССР. Жени се за преподавателка, която работи в училище за деца с увреждания, приема и осиновява детето й. През 1958 г. Молоди става баща на син.

Какво всъщност работи Конон?

Съпругата му не знае, но е сигурна, че той работи в Китай и се занимава с външна търговия.

А междувременно Молоди решава да прави бизнес в Англия. Не толкова с цел печалба, колкото да оправдае продължителния си престой в страната след дипломирането си. Така той става собственик на няколко игрални автомата за продажба на музикални грамофонни плочи.

На първия етап бизнесът носи само загуби, които са покрити от фондовете на КГБ.

Но скоро Конон поема поста на един от директорите на самата компания, от която купува машините. Така той се потопява в света на търговията. Това му отнема много време, но пък премахва всички въпроси относно доходите и целта на престоя му в Англия.

Освен биологични оръжия, Молоди като разузнавач се интересувал и от подводния изследователски център на британския флот. В него са проектирани ядрени подводници, оборудвани за разпознаване на "приятел или враг", средства за откриване и защита, както и, според Москва, нови видове ядрени оръжия.

В същото време Молоди получава препоръка от "центъра" да разгледа по-отблизо един от служителите на кадровия отдел в Портланд - Хари Хоутън, бивш старши подофицер от Кралския флот.

Хоутън има много интересна биография. В началото на 50-те той работи като шифровчик при британското военноморско аташе в Полша, а след това е успешно вербуван от КГБ.

В свободното си време Хоутън се занимава с амбулантна търговия с храна, цигари и антибиотици. Има слабост към алкохол, поради което в крайна сметка е върнат в Англия.

Като цяло е опасно да се свържеш с такъв човек, но "центърът" решава да поеме риска и съветва Конон да бъде максимално внимателен.

Молоди прави контакт по телефона с пенсионирания моряк, представяйки се за асистент на американския военноморски аташе в Лондон, капитан втори ранг Алек Джонсън. По време на срещата Молоди се оплаква, че Великобритания не е спазила изцяло споразуменията със САЩ за обмен на военно-техническа информация. От дума на дума и Хоутън първи предлага на "капитана" информация - макар и не безплатна.

След като дава на бъдещия информатор златна запалка, Конон му обещава щедра награда за помощта.

Така Хоутън, действащ под псевдонима Шах, скоро представя на Конон годеницата си Етел Джи, която е чиновник и има достъп до секретни документи, свързани с Кралския флот, които в последствие копира.

Любимата на Хоутън, която получава псевдонима "Ася", също се съгласява да издава военни тайни на капитан Алек Джонсън.

В последствие 17 хиляди листа секретни документи са прехвърлени в "центъра" по време на сътрудничеството с Хоутън и Джи. Сред тях са данни за противоподводна защита, криптография, акустични системи, пристанищна отбрана, какво е техническото състояние на британския флот и военноморските маневри на страните от НАТО.

Тези документи са много полезни за съветските учени и дизайнери. Например, серия сонари устройства за изследване на дънния релеф са създадени именно въз основа на британските разработки.

Капан

През 1959 г. един от служителите на компанията помолил Молоди да направи оценка на изобретението на баща му - автомобилна алармена система с блокиране, която самият разработчик нарича "охрана на автомобила". Конон харесва идеята, намира инвеститори и започва производството на алармени системи. През март 1960 г. на международното изложение в Брюксел изобретението получава "Големият златен медал".

След това бизнесът с производство и продажба на алармени системи тръгва стремглаво нагоре. Молоди става милионер - купува луксозна вила и попълва автомобилния си парк с луксозни коли. След успеха Конон и неговите партньори дори обмислят да продадат компанията за точна сума.

Кралица Елизабет II е толкова впечатлена от успеха на канадския търговец, че му дава титлата "Сър". Това е в знак на благодарност за факта, че Лонсдейл "прослави Великобритания на престижно международно изложение".

В същото време Конон не забравя основната си цел - той изпраща до "центъра" данни за технологиите за металообработка и създаването на високоякостни сплави, които успява да получи благодарение на своето предприятие.

Но успехът не продължава дълго.

В края на 1960 г. Конон попада в полезрението на британското контраразузнаване. Молоди разбира за това, когато след двумесечно отсъствие в Англия взима документи от банковия си трезор. Поставеният от него капан показва, че из документите му е ровено.

Скоро в дома му е извършено тайно претърсване, което британските специални служби маскирали като кражба с взлом.

Конон моментално се оттегля от разузнаването, но продължава да ръководи бизнеса на компанията си, опитвайки се да не показва на никого вълнението си. Молоди се готви за последната си среща с Хоутън, която е насрочена за 7 януари 1961 г.

Той не знае, че информаторът му вече е "паднал на куката" на британското разузнаване и е предал Конон-Алек в замяна на обещание да се прекрати разследването срещу него и годеницата му.

Последната среща на Конон и Хоутън е на ул. "Ватерлоо Роуд". Информаторът пристигна с приятелката си, което изненадва разузнавача - той не очаква Етел. Веднага след като Молоди взима торбата с листа от момичето, тримата са задържани от британците. Няколко часа по-късно и двойката Коен е арестувана. В имението британските власти намират фотографско оборудване, фалшиви документи, тайници и радиостанция.

Разузнавачът винаги трябва да остане разузнавач

Конон отказа да свидетелства в Скотланд Ярд. Той разбира, че има малък шанс да избегне затвора и се готви за 14 години зад решетките. Това е максималната присъда по обвинение в издаване на тайни.

Следователно Молоди смята за своя основна цел едно нещо - да разбере колкото се може повече за "кухнята на британското разузнаване", която по един или друг начин трябва да бъде разкрита по време на съдебните заседания.

"...Мислех си и все още вярвам, че разузнавач трябва да остане разузнавач дори и на подсъдимата скамейка. И в съдебната зала той продължава да работи... Трябваше да създам такива ситуации, в които британското контраразузнаване да покаже, че те наистина знаят, но и какво изобщо не знаят за нас. Почти успях", споделя той по-късно в книгата си.

Едва след ареста на Молоди съпругата му разбира кой всъщност е съпругът й. Служителите на КГБ й разказват за ареста на Конон, а той й подарява златен пръстен с аквамарин при едно от посещенията й по време на делото.

Процесът срещу разузнавача започва през март 1961 г. в Централния наказателен съд на Олд Бейли и е наречен "Кралицата срещу Гордън Лонсдейл". Съдбата на Молоди трябва да бъде решена от главния съдия на Англия лорд Паркър. Британското контраразузнаването не успява да открие връзките на Конон със съветското разузнаване, но това по никакъв начин не повлиява на тежестта на присъдата.

Присъдата - 25 години затвор

Разузнавачът посреща присъдата с усмивка. Хоутън и годеницата му също нямат късмет. Британското разузнаване не изпълнява обещанията си за смекчаване на наказанието и двамата получават по 15 години затвор. Семейство Коен са осъдени на 20 години.

Въпреки това, от определените 25 години в британски затвор, Молоди прекарва зад решетките само три. През април 1964 г. той е заменен за английския шпионин Гревил Уин. Размяната става в неутрална зона близо до граничен пункт в Западна Германия. Конон от вълнение дори не си спомня в кой момент се озовава в колата на съветските специални служби.

"След това беше градът, в който се родих и израснах. Моят дом, където ме чакаха толкова търпеливо и упорито. Изненадан вик на децата: "Татко!" Щастливи и тревожни очи на човек, който ми е много скъп", разказва в спомените си Конон.

Скоро Молоди е повишен в чин полковник и награден с Орден на Червеното знаме. Семейство Молоди се установява в апартамент, отреден му на Фрунзенската набережна (б.р - на левия бряг на р. Москва в центъра на града).

Конон продължава да работи в разузнаването, преминавайки от оперативни дейности към преподаване.

Той пише мемоари, които по-късно са публикувани на Запад.

Молоди мечтае да се върне отново към нелегална работа и дори е дал съгласие да му се направи пластична операция.

Но за това няма време. През октомври 1970 г. 48-годишният разузнавач умира от масивен инфаркт.

Погребан е в Донското гробище в ​​Москва.

Материалът е част от поредицата на lenta.ru "Секретни структури"