Комисарят на ЕС по околната среда Виргиниус Синкевичус заяви, че е необходимо да се направи повече за разясняване на политиката на блока в областта на климата с оглед на възраженията на десните скептици, предаде ДПА.

Изявленията, в които се омаловажава изменението на климата или се твърди, че то не е причинено от човека, не могат просто да бъдат отхвърлени, заяви Синкевичус в Брюксел пред ДПА.

Винаги трябва да се има предвид социално-икономическото въздействие на новото законодателство, каза той. Ето защо ЕС трябва да информира по-добре за това, което прави, каза той.

Комисарят заяви, че е убеден, че чистите технологии и така наречената "зелена сделка" на ЕС могат да дадат на Европа конкурентно предимство.

Зелената сделка има за цел да направи ЕС въглеродно неутрален до 2050 г. и включва мерки в различни сектори като енергетиката, транспорта, промишлеността и селското стопанство.

Междувременно пакетът на Европейската комисия "Подходящ за 55" има за цел да намали вредните емисии на парникови газове с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Сред другите десни партии в Европа и германската Алтернатива за Германия (AзГ) се съмнява, че изменението на климата е причинено от човека, и принципно отхвърля политиката на ЕС в областта на климата, посочва ДПА.