Грета Тунберг призова днес хората да не заблуждават "кой е истинският враг", като този призив тя отправи в края на първия ден от процеса срещу нея в Лондон, където природозащитната активистка е съдена за нарушаване на обществения ред по време на демонстрация срещу петролната и газовата индустрия през октомври миналата година, предаде Франс прес.

"Въпреки че ние сме тези, които са изправени тук,...активисти за защита на околната среда и правата на човека по целия свят биват преследвани ... за това, че действат в съответствие с науката. Трябва да помним кой е истинският враг", каза 21-годишната шведска активистка пред журналисти на излизане от Уестминстърския съд, където утре трябва да приключи процесът ѝ, информира БТА.

Общо 26 активисти бяха арестувани затова, че са нарушили достъпа до конференция, която събра представители на основните петролни и газови компании в луксозен хотел в британската столица на 17 октомври 2023 г. В този ден активистите посрещнаха участниците в срещата със скандирания: "Засрамете се!".

"Зад тези затворени врати ... безгръбначни политици сключват споразумения и компромиси с лобисти от разрушителния сектор на изкопаемите горива", каза Грета Тунберг пред журналисти, преди да бъде качена в полицейски микробус.

Младата активистка е съдена за това, че не е изпълнила разпореждането на лондонската полиция да не блокира достъпа до хотела, където се проведе тази конференция.

Освободена под съдебен надзор, още на следващия ден тя участва в нова демонстрация пред петзвездния хотел, заедно със стотици други хора.

Тя пледира невинна през ноември по обвинения за нарушение на обществения ред по време на първото изслушване, подобно на четиримата други активисти, които се явиха с нея.

Тунберг е заплашена от максимална глоба от 2500 британски паунда, или близо 3000 евро. По време на изслушването днес тя изглеждаше спокойна, усмихвайки се на активистите, седнали в частта на съдебната зала, запазена за публика.

Младата активистка, която ще дава утре показания в съда, не можа да скрие подигравателната си усмивка, когато представителят на обвинението Люк Стейтън обясни във встъпителните си думи, че петимата обвиняеми са протестирали в първия ден на конференцията в Лондон, където основните играчи в петролния и газовия сектор е трябвало да "дискутират и дебатират" как да разработват "устойчиви решения" за енергийния сектор. След това Тунберг прекара по-голямата част от изслушването, рисувайки в малък тефтер, отбелязва АФП.