Посещението на папа Франциск и Събитието за мир провокираха разнопосочни реакции в църковния клир.

Според Пловдивския митрополит Николай например "замисълът е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихристът, папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него". След архиерейска света литургия за деня на Свети Георги той сподели с миряните, че визитата е политически акт.

"Това обединение може да се постигне само с разговори между наши епископи и техни епископи. Не някакви светски, политически движения и формации икуменически структури да ни налагат", коментира дядо Николай.

Русенският митрополит Наум изрази съвсем различна позиция. На официалната си страница във Фейсбик той попита "С какво ни застраши папа Франциск?" , а след това публикува коментара си за събитията:

Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения, както към него, така и към Българската православна църква.

И защо е всичко това?

Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме приятен престой в нашата страна.

Знаем, че неговото посещение в родината ни, в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за "строго ортодоксални", да стоварват въху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за "световна конспирация" и "виртуална демонизация".

Решението на Св. Синод да го посрещне "протоколно" беше взето с мнозинство, въпреки различните мнения на един или друг митрополит, така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, независимо от своите лични разбирания.

Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов!

Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана.

В Родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на св. литургия. А онези които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!

И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите които той каза за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи "позиции"!

Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда.

Христос воскресе!