Пост-апокалиптични пейзажи, изоставени сгради, застинали назад във времето местности, мрачни бункери и бетонни руини - кой би искал да се разхожда из подобни дестинации? Оказва се, че желаещи не липсват, а броят им дори расте.

Урбекс - така се нарича новата мания, обхващаща приключенци от цял свят. По същество думата е съкращение от английското urban exploration или градско изследване. Този нов вид туризъм обаче не е концентриран в централните и добре устроени части на града, а бяга колкото се може по-далеч от тях.

Целта на урбекса е докосването до забравени и потънали в мистерия зони, в които допреди няколко десетилетия е кипял живот. Именно заради това любителите на този вид туризъм се разхождат в изоставени фабрики, затворени бункери и всякакви сгради и комплекси, в които към днешна дата хората са изчезнали.

Желание за приключения или нещо повече

Съвременният свят е свил до минимум възможностите за проявление на откривателския дух - всички континенти са отдавна картографирани, океаните са преплавани безброй пъти, а изследването на космоса е достъпно за малцина. Всяко по-интересно и красиво място бързо се комерсиализира и превръща в "машина за пари", губейки неминуемо от своята есенция.

Всеки град обаче има своите мистерии, своите мрачни ъгълчета, за които се носят слухове и дори легенди. Именно това привлича урбекс туристите.

Сблъсъкът с неизвестното, адреналинът от възможните опасности и шансът да пътуваш назад във времето, посредством мястото - всеки разхождал се по изоставени сгради ще каже, че това са част от причините защо го прави.

Индустриалните части на града няма как да се превърнат в "туристическа машина за пари", а държавата или инвеститорите не винаги имат средства, за да реновират изоставените сгради. Така за разлика от "нормалните" места за туризъм, потъналите в забрава запазват своята есенция, твърдят феновете.

Факт е обаче, че урбекс дестинациите са магнит и за професионални фотографи и дори режисьори на филми, които често ги превръщат в снимачна площадка. Социалните мрежи и желанието на всеки да покаже своето постижение - "бях на това опасно и забравено място", увеличават популярността на този нов вид туризъм, което от своя страна кара мнозина да започнат да гледат на него по "по-пазарен" начин.

Топ дестинации и комерсиализация

В последно време урбексът наистина е мания и филмите със сигурност помагат за това. Само преди година популярният сериал на НВО "Чернобил" предизвика небивал интерес към Припят и радиоактивната зона около него.

Изоставеното и доскоро пусто градче днес ежедневно е посещавано от големи туристически групи. В Чернобил се струпват хора от цял свят, а туристически фирми вземат няколкостотин евро за еднодневна разходка из "Зоната".

Както споделят някои нашенци - В центъра на Припят има повече хора, отколкото по главните улици из някое градче в Северозападна България.

Манията по Чернобил накара редица блогъри да продължат да издирват изоставени места, които да им носят стотици хиляди гледания в YouTube и съответно - приходи. Така бързо се родиха редица класации за най-добрите урбекс дестинации. В това няма нищо лошо - изоставените места винаги са интересни и често крият доста любопитна история. Някои обаче са по-добри от други.

Вижте как изглеждат най-обичаните урбекс дестинации в света >> >> >>

Колкото и разнородна да е урбекс общността, тя има своите топ локации. По същество те са смесица между осемхилядниците на нашата планета и религиозно място за поклонение. Всеки себеуважаващ се урбекс турист трябва да ги посети. Ето кои са те:

1. Припят

Припят

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Както вече споменахме, Припят е най-посещаваната урбекс дестинация на планетата. Тя обаче все още се цени и от по-отдадените пътешественици, заради своята история и мащаб. Трагедията в Чернобилската АЕЦ е превърнала зоната в радиус от 30 километра около реактора в перманентно изпразнена от хора област.

Човечеството никога преди не се е сблъсквало толкова отблизо с опасностите на едно от своите най-големи постижения - обуздаването на атома. Урбекс туристите допълват, че освен Припят, в Забранената зона се намира и секретния радар "Дъга", военната фабрика "Юпитер" и по-малко посещаваното градче Полиске. Дори и автобусите да продължат да извозват стотици туристи дневно до изоставения град, той все пак ще остане топ дестинация и за отдадените на урбекса пътешественици.

2. Байконур

За разлика от Припят, Байконур не е разработена урбекс дестинация и за това си има причина - военната охрана, пазеща обектите в района. Това не е пречка за най-отдадените фотографи и урбекс маниаци. Те знаят местата, през които да се промъкнат незабелязани. Макар Байконур все още да е главният руски космодрум, след разпада на СССР там има множество изоставени складове. В един от тях се крият две почти готови бройки на совалката "Буран". В съседен склад рухнал преди около 10-години се е съхранявала и единствената съветска совалка, летяла в космоса. Из изоставените халета, потънала в прах лежи най-мощната съветска ракета - "Енергия". Байконур е дом още на унищожени силози и токсични зони. Урбекс фанатиците обаче не биха изпуснали възможността да седнат в кабината на забравена совалка.

3. Катакомбите на Париж

Катакомбите на Париж

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В общия случай урбекс туризма се развива около бетонни руини и изоставени заводи. По-рядка цел са класически сгради и бункери. Една от най-посещаваните, но и уникални по своя характер дестинации, са катакомбите под Париж. Те са последен дом за костите на около 6 милиона души. На дълбочина от 20 метра, катакомбите представляват свой собствен свят. Част от тях са превърнати в музеи и дори нощни клубове, много от тунелите обаче продължават да са потънали в забрава. Понякога катакомбите се приплитат и със изоставени станции на парижкото метро, на които влаковете никога не спират. Мистицизма на катакомбите е жив и до днес.

4. Пирамида, Шпицберген

Пирамида, Шпицберген

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е може би най-трудно достъпната урбекс дестинация на планетата. Разположен в близост до Северния полюс, архипелагът Шпицберген включва общо 1000 острова. Макар те да са под юрисдикцията на Норвегия, подписан през 20-те години на миналия век договор позволява икономическата им експлоатация и от Съветския съюз. Това води до появата на руския миньорски град Пирамида, които е изоставен след разпада на СССР. Посетителите на Пирамида могат да се озоват в един сюреалистичен свят, съчетаващ в едно вечни снегове, черен пясък, изоставени жилища и фабрики, както и площад с паметник на Ленин. Гледката към околните вечнозамръзнали острови също не е за подценяване.

5. Бузлуджа

Бузлуджа

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Може да е изненада, но една от най-желаните урбекс дестинации на планетата се намира в България. Паметникът на Бузлужда има славата на един от най-футуристичните и дори извънземни монументи в света. Бруталистичната му бетонна архитектура, красивите, но рушащи се мозайки и местоположението му на върха на планината го превръщат в магнит за хиляди хора от цял свят. Паметникът, построен за светлото бъдеще,обаче  се е сблъскал с доста мрачно настояще - той е труднодостъпен за урбекс туристите, а оцеляването му не е сигурно.

България

Както може би се досещате - щом една от най-обичаните урбекс дестинации в световен мащаб се намира в страната ни, то тя едва ли е единствена. Факт е, че последните десетилетия са превърнали повечето индустриалните зони в България в "по-малки братчета на Припят". Не липсват изоставени военни бази, бункери и дори класически сгради.

От DIR.BG вече ви разходихме из подземната болница на Варна, тунелите под Южния парк на София, както и из последната резиденция на Тодор Живков. Показахме ви дори как изглежда "Българският Припят" в Белене.

Може да очаквате още материали, в които ще ви запознаем с най-интересните забравени и недостъпни места в България.

Основни правила

Възможно е материалът ни да ви накара да погледнете с други очи на "хората, мотаещи се из руините". Възможно е дори да решите лично направите подобна разходка. Именно заради това ще завършим статията си с основните правила в урбекса.

Най-важното от тях е винаги да поставяте личната си безопасност на първо място. Понякога е по-добре да се откажете от посещението на някое място, за да не стане инцидент. Внимавайте къде стъпвате - подът може да има ръждиви пирони или пък да пропадне. Избирайте внимателно дестинациите си и не ходете сами - никога не знаете на какво ще се натъкнете там. Спазвайте закона - едва ли искате да си имате неприятности с полицията или с охраната. Урбексът обаче не се изчерпва само с правила за безопасност.

"Не взимай нищо освен снимки, не оставяй нищо освен стъпки, не убивай нищо освен време", гласи основният девиз на урбекс културата.