Продължаваме поредицата си за българските подземия с една доста любопитна история. В покрайнините на Банкя се натъкнахме на странно изглеждащи сгради, в които намерихме скрит вход на бункер. Решихме да проверим тунела, но той се оказа сравнително къс и скучен. Началото му бе замаскирано в някакъв вид сервизни помещения или гаражи, а краят му бе зазидан и очевидно се намираше в пода на някаква постройка.

Оказа се, че въпросната сграда е не коя да е, а последната резиденция на Тодор Живков, а невзрачното подземие е нейният евакуационен тунел. Разгледахме и заснехме резиденцията на бившия Първи, настанил се там след смъртта на дъщеря си Людмила. В комплекса Тато живее до края на 1989 година и именно там той научава за плановете да бъде свален от власт.

Вижте как изглежда резиденция на Тодор Живков в Банкя >> >> >>

През 80-те години на миналия век резиденцията е посещавана от множество държавни лидери. Там, където навремето е отсядал съветският държавен глава Леонид Брежнев, днес нощуват клошари. Модернистичната фасада е превзета от бурените. Бездомните кучета намират убежище в стаите на резиденцията през дъждовните и мрачни дни, а крадците все още не са успели да изнесат всичко.

Историята

От векове наред Банкя се слави с лечебните си води и въздух. В началото на миналия век това привлича вниманието на висшите държавни среди. Построена е модерна и красива баня, както и голяма балнеолечебница. Те са редовно посещавани от цар Фердинанд и неговото семейство, заради което и местните ги наричат "царски". През 70-те години на миналия век над Банкя започва строежът на нов модерен балнеокомплекс, който да използва лечебните води и наситения с отрицателни йони и озон въздух на градчето. Властта харесва идеята и решава да промени предназначението на строящия се комплекс, като го превърне в спа център, предназначен за висшите кадри на управляващата комунистическа партия.

Резиденцията в Банкя

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

В началото на 80-те правителственият санаториум отново е преустроен, този път в дом на Тодор Живков. Той не иска да живее в резиденцията в "Бояна", тъй като там всичко му напомня за починалата Людмила Живкова.

Резиденцията в Банкя обаче остава сравнително пуста. Охраната и шофьорите са изолирани в специални сгради около входовете. Имало готвачи, медицински сестри, идвал и лекар. Свидетели обаче разказват, че в комплекса Живков водел самотен живот.

Ето как изглежда кабинета на Тодор Живков

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Малко преди да се нанесе, е построен и тайният тунел за бягство, водещ от резиденцията до гаражите на охраната. Причината за липсата на бункер е по-комплексна. От една страна строежът е започнал без план за изграждането на такъв. Когато правителственият санаториум става резиденция за управляващия страната, е предвидено, че при кризисна ситуация той няма да се намира в Банкя, а на друга възможна локация. Едно от тези места ще бъде и обект на бъдещ наш материал, който може да очаквате.

Изолацията на Живков в Банкя била нарушавана единствено от посещенията на чуждестранни лидери, предимно от Източния блок на социалистическите държави. Може би най-високопоставеният гост бил ръководителят на СССР Леонид Брежнев.

Зловещите лица, нарисувани по тоалетната на Тодор Живков

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Заради настаняването на Тодор Живков в Банкя целият град бил под засилена охрана. Спецчасти пазели улиците, по които минавала лимузината на път за София. Суровата дисциплина довела и до инцидент. Служители на УБО застреляли войник, който се навел, когато покрай него преминава кортежът на Тодор Живков. Охраната решила, че армеецът се готви да извърши атентат. В действителност убитият войник просто се навел да вземе падналата си носна кърпичка.

Природата превзема държавната резиденция в Банкя

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Уединените сутрешни разходки, обсъждането на политическата ситуация в тесен кръг от приближени и четенето на секретни документи били ежедневие за Тодор Живков, усамотил се в кабинета си в Банкя. Там той научава, че Москва и Михаил Горбачов планират го отстранят. На 8 ноември 1989 година Тато е посетен в резиденцията си от съветския посланик Виктор Шарапов, който му намеква, че трябва да подаде оставка.

Макар и неохотно, остарелият Тодор Живков се съгласява. Той мисли, че новите управляващи все пак ще оценят заслугите му и ще го оставят да живее необезспокояван в резиденцията. Броени дни след оставката си вече бившият Първи е изгонен от Банкя, а след това е поставен и под домашен арест.

Така изглеждат повечето стаи на резиденцията

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

От държавна, резиденцията става общинска. През 1991 година комплексът преминава във владение на приближената до властта японска милиардерка Масако Оя. Тя решава да превърне имота в луксозен голф клуб, предназначен за формиращата се класа от новобогаташи. Японката се настанява в стаята на Тато, която декорира изцяло в розово. Част от помещенията за охраната пък са превърнати в центрове за масаж.

Преустройството на резиденцията в "първото и най-голямо игрище за голф на Балканите" обаче не се случва. Говори се и за изчезнали пари на инвестиралите в идеята. Японската милиардерка не се справя с управлението на имота, в който 49% от собствеността все още принадлежи на общината. След смъртта на Масако Оя в резиденцията трайно се настанява забравата.

Настояще и бъдеще

Комплексът е изоставен от над 20 години, но масивното му строителство не се поддава на неблагоприятните условия. Липсват структурни дефекти и пропадания в изградената от бетон и облицована с камък резиденция.

Резиденцията в Банкя

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

За сметка на това прозорците са изпотрошени, а в сградата често преспиват бездомни хора и кучета, оставящи бъркотия след себе си.

Комплексът е изпълнен с графити. Любопитни са и зловещите лица, нарисувани с маркер в тоалетната на бившия Първи. Басейнът, пригоден за по-ниския ръст на Тодор Живков, е в по-лошо състояние, заради падналата облицовка на тавана.

Ситуацията с държавната резиденция е без светлина в края на тунела, споделят местните

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Стаите на резиденцията, които по-късно са трансформирани в хотелски, са празни. Свидетели разказват как след изоставянето си комплексът е бил подложен на редовни набези, продължаващи и до днес. Така например до преди година все още има фотьойли, готварски печки и дори занемарени компютри "Правец". Днес обаче артефактите от миналото са много по-малко.

Местните са чували множество идеи за възраждането на комплекса - отново като спа хотел или дори трансформирането му в център на ЦИК.

Дори 20 години след изоставянето си, резиденцията не е напълно обрана

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Липсата на сериозни инвеститори, административните неуредици и недостатъчният държавен бюджет гарантират, че резиденцията ще бъде оставена на произвола на съдбата и в следващите 30 години, споделят местните.

Може би едно от малкото положителни неща около комплекса е, че той е любимо място за фотографи и е харесван от новото поколение градски изследователи, занимаващи се с проучването на подобни изоставени места.