Богата, неутрална, защитена от агресивни или бедни съседи от скалисти планински вериги, Швейцария е страната, в която някои германци мечтаят. Отношенията между Берн и Берлин по правило винаги са вървели гладко. Но инвазията на Русия в Украйна предизвиква политически сътресения из целия европейски континент, а Алпите не са в състояние да ги спрат.

"Швейцария като проблем", гласеше заглавие на доскорошен лидер в консервативен немски вестник, който не е склонен към преувеличение. Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт пише гневни писма до колегата си в Берн относно допълнителни боеприпаси за зенитните системи Gepard, които Берлин изпрати на Киев. Неотдавнашните ракетни удари на Русия по цели в Украйна принудиха Берлин да направи това незабавно.

Въпросните 12 000 патрона (35 мм) са произведени в Швейцария, която има право на вето върху тяхната препродажба или предаване на друга страна. Берн официално отхвърли две искания от Берлин за разрешаване на реекспорт към Киев - и наистина ръцете му са вързани от строги правни правила по отношение на износа на оръжие.

Спорът изостри дебата в Швейцария относно жизнеспособността и стойността на нейната свещена традиция на неутралитет, когато войната се завърна в Европа. В миналото този принцип се е тълкувал с известна доза прагматизъм: той не пречеше на Берн да праща свои войници за военните мисии на ЕС, а на швейцарските въоръжени сила да работят с НАТО. Но Швейцария не се присъединяваше към нито един военен съюз; тя изключи рамково споразумение с ЕС през 2021 г. и отказва да допусне самолети на НАТО

транспортиране на оръжия през въздушното й пространство.

Справедливо е да се каже, че швейцарците недвусмислено осъдиха агресията на Кремъл, посрещнаха украински бежанци и потвърдиха почти всички санкции на ЕС срещу Москва, включително замразяване на активите на стотици лица, свързани с Владимир Путин, много от които имат банкови сметки в Швейцария (оценени на стойност най-малко 100 милиарда долара).

По-важното е, че, търговията с руски стоки е ограничена - преди войната 80% от руския петрол се продаваше в Женева.

За популистката и изолационистка Швейцарска народна партия това вече е анатема. Нейният лидер Кристоф Блохер обвини страната си, че "допринася за смъртта на руски момчета войници".

Други се стремят към много по-големи промени. Лидерът на Либералната партия Тиери Букхард иска Швейцария да стане партньор на НАТО; лидерите на социалдемократите призовават за повече сътрудничество с ЕС. Герхард Пфистер, ръководител на партията "Мите" (Център), поиска швейцарското законодателство да позволи на Германия да праща боеприпаси на Украйна, защото, каза той, "в Киев защитават и нас". В края на октомври разтревоженото швейцарско правителство се опита да потуши спора с 38-странична песен за статуквото.

Междувременно други неутрални държави също преразглеждат предпазливо отношенията си с НАТО, особено с оглед на решението на Финландия да и Швеция да кандидатстват за членство след инвазията в Украйна. Австрия, подобно на Швейцария, предпочита да запази своите принципи, като същевременно проявява по-голяма гъвкавост на практика.

Въпреки това, в отворено писмо, подписано от повече от 50 общественици, тази позиция е наречена "не само ненадеждна, но и опасена за нашата страна".

Министърът на външните работи и отбраната на Ирландия Саймън Ковъни призова за "фундаментално преосмисляне" на системата за сигурност в Дъблин - правителствена проверка на отбраната е показала, че е "недостатъчно стабилен военен потенциал за защита на Ирландия". Но той добави, че е малко вероятно Ирландия да се присъедини към НАТО "в близко бъдеще". Берн, Виена и Дъблин са далеч от бойните действия в Украйна. Въпреки това те желаят да увеличат бюджетите си за отбрана. (от по-малко от 1% от БВП до повече от 1% до края на десетилетието). Но дали това ще е достатъчно?

И трите страни са дълбоко интегрирани в глобалните търговски и финансови мрежи и са подложени на икономическа принуда.

Москва следи отблизо тези процеси. През май говорител на руското посолство в Берн заяви, че Кремъл "няма да бъде в състояние пренебрегва" отхвърлянето неутралитета от страна на Швейцария. Преди две седмици говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова нарече дискусията в Ирландия "нелогична и неконструктивна". Тя добави зловещо: "Като исторически опит, загубата на суверенни права не означава нищо добро."

Нейните думи нагледно се потвърждават от опитите на Путин да унищожи независимата държавност на Украйна. Неутралните европейски държави биха могли да обмислят дали алиансът не е по-практичната форма за защита на суверенитета.

Превод Dir.bg