Украйна може да се присъедини към НАТО след края на бойните действия, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, преди откриването на срещата на Алианса в Букурещ. Той също така заяви, че "Русия няма право на вето, за да забрани на някого да се присъедини към Алианса".

Преди това Западът неведнъж е давал да се разбере, че Украйна няма да бъде приета в НАТО, докато войната не приключи.

Столтенберг потвърди ангажимента за присъединяване на Украйна към западния алианс и заяви, че руският президент Владимир Путин ще има и Финландия и Швеция в НАТО, те скоро ще се присъединят към, след като двете страни подадоха молби след руската инвазия в Украйна в края на февруари.

По същество Столтенберг повтори обещанието, дадено от лидерите на НАТО в Букурещ през 2008 г. - в същия обширен дворец на парламента, където външните министри заседават тази седмица - че Украйна, а също и Грузия, ще се присъединят към алианса един ден, пише в. "Вашингтон Пост".

Някои официални лица и анализатори смятат, че този ход - наложен на съюзниците от НАТО от бившия американски президент Джордж Буш - е отчасти отговорен за войната, която Русия започна в Украйна през февруари. Столтенберг не е съгласен с това, пише изданието.

"Президентът Путин не може да откаже на суверенни държави да вземат свои собствени суверенни решения, които не представляват заплаха за Русия", каза той. "Мисля, че това, от което той се страхува, са демокрацията и свободата, и това е основното предизвикателство за него."

Снимка: БТА/AP

Освен непосредствените нужди на Украйна, НАТО иска да види как може да помогне на страната в по-дългосрочен план, като модернизира оборудването й от съветската епоха до съвременните стандарти на алианса и осигури повече военно обучение. Това ще помогне на Украйна да се присъедини към НАТО по-бързо, в годините след края на войната.

Въпреки това Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. След като Кримският полуостров е анексиран, а руски войски и промосковски сепаратисти държат части от южната и източната част на страната, не е ясно как изобщо ще изглеждат границите на Украйна.

Много от 30-те съюзници на НАТО смятат, че сега фокусът трябва да бъде единствено върху победата над Русия, а Столтенберг подчерта, че всеки опит за напредък по въпроса за членството може да ги раздели.

"Намираме се в разгара на война и затова не трябва да правим нищо, което може да подкопае единството на съюзниците за предоставяне на военна, хуманитарна и финансова подкрепа на Украйна, защото трябва да попречим на президента Путин да победи", каза той.

Украйна официално подаде молба за членство в НАТО в края на септември.

Финландия и Швеция чакат само още две държави да ратифицират членството. Заедно с Украйна и трите държави имат свои представители в Румъния тази седмица.

"Русия остави Украйна на тъмно и студено тази зима. Затова подкрепата ни за страната трябва да продължи. Трябва да помогнем на украинците". С тези думи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри срещата на външните министри на страните от Алианса в Букурещ, предаде БТА.

За втори път в рамките на деня Столтенберг подчерта, че НАТО не е част от конфликта, но ще подкрепя Украйна колкото е необходимо и ще защити всяка педя от своята територия.

"Войната на Русия застраши евроатлантическата сигурност и нанесе страдание на украинците, предизвика енергийна и хранителна криза в световен мащаб. Затова да помогнем на Украйна да се защити", заяви на срещата президентът на Румъния Клаус Йоханис. Държавният глава на северната ни съседка коментира, че засилването на присъствието на НАТО в Румъния и Черно море идва навреме и изпраща послание за сигурност.

"Трябва да имаме все по-стратегически подход в региона. Наша отговорност е да изпълним решенията от Мадрид - особено тези, свързани с Черно море и източния фланг на Северноатлантическия алианс", добави Йоханис.

Срещата на външните министри от НАТО в Букурещ продължава при закрити врата. Сесията се провежда с участието на Финландия и Швеция, които са със статут на държави, поканени официално да се присъединят към организацията.