Министрите на външните работи на страните членки на НАТО се събират на двудневната среща в Букурещ. Това е първи по рода си форум на алианса в страна от Източна Европа от началото на руската инвазия в Украйна.

След разговори с румънския президент Клаус Йоханис вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия вероятно ще продължи да атакува енергийната мрежа на Украйна, газовата й инфраструктура и основните услуги за хората.

"Правейки това, когато навлизаме в зимата, показва, че президентът (Владимир) Путин сега се опитва да използва ... зимата като военно оръжие срещу Украйна", посочи Столтенберг пред журналисти на пресконференция в Букурещ, цитиран от Ройтерс.

Не можем да оставим Путин да спечели, това би показало и на други лидери, че могат да постигат целите си чрез сила, посочи още Столтенберг, предава думите му и Аджерпрес.

"Войната вероятно ше завърши на масата на преговорите, но резултатът от преговорите зависи от ситуацията на бойното поле", каза още той. Столтенберг изрази очакване едно от посланията на министерската среща на НАТО да бъде за необходимостта от увеличаване на доставките на противовъздушни системи.

Генералният секретар на НАТО пристигна в Букурещ със самолет на румънската национална авиокомпания ТАРОМ, ескортиран от изтребители Ф-16.

Клаус Йоханис на свой ред подчерта, че НАТО трябва да продължи с плана за подсилване на източния си фланг.

Решението за увеличаване на натовските войници и оборудване в източния фланг на алианса, взето на срещата на върха в Мадрид, трябва да влезе в сила възможно най-скоро, посочи Йоханис на съвместната пресконференция със Столтенберг.

Миналата седмица Йенс Столтенберг обяви, че страните от алианса може да решат да набележат по-голяма цел за отбранителните разходи от сега предвидените 2 процента от БВП. Това може да стане още на следващата среща на върха във Вилнюс през юли 2023 г., заяви генералният секретар на алианса.

След руското нахлуване в Украйна през февруари много от съюзниците в НАТО вече го направиха.

За надвишаване на целта апелира и естонският външен министър Урмас Рейнсалу, който дори настоя за удвояване на разходите за отбрана от европейските страни членки.

Какво ще обсъждат министрите от НАТО

В рамките на форума предстоят три работни сесии - две от тях ще се състоят в съюзнически формат с участието на Швеция и Финландия като страни, поканени за членство в организацията, съобщи БТА. Третото заседание ще включва и министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

Първият ден от срещата ще завърши с работна вечеря, в която ще вземе участие и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, както и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Дневният ред на форума в Букурещ ще включва заседания по изпълнението на решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Войната в Украйна и предоставянето на дългосрочна политическа и практическа подкрепа от страна на съюзниците ще е във фокуса на вниманието. Сред останалите дискутирани теми ще бъдат енергийната сигурност, Китай, стратегическото значение на Черно море.

По време на срещата в Букурещ България ще бъде представена от министъра на външните работи Николай Милков. Днес в рамките на форума, той ще се включи в публично събитие за отбелязване на 20-та годишнина от срещата на върха на НАТО в Прага, когато България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения получават покана за членство в Алианса, съобщиха за БТА от външното ни министерство.